Hlavní obsah

Nečas, Chytil, Zadina či Kaut. Reprezentace jedná o posilách pro MS

Praha

Cítí, že mít je v sestavě, nebo se naopak na blížícím se mistrovství světa juniorů obejít bez jejich služeb, je obrovský rozdíl. Kouč hokejové dvacítky Václav Varaďa ale zatím neví, jestli bude mít na přelomu roku na šampionátu ve Vancouveru a Victorii k dispozici útočníky Filipa Chytila, Martina Kauta, Martina Nečase a Filipa Zadinu. Jasno by mohlo být už tento týden.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Trenér reprezentační hokejové dvacítky Václav Varaďa.

Článek

Všichni čtyři sice v širší osmadvacetičlenné nominaci figurují, Varaďa ale musí počítat i s variantami, že nakonec získá jen některé z hráčů, nebo vůbec žádného. Přitom si dobře uvědomuje, že s Chytilem, Kautem, Nečasem a Zadinou by jeho tým byl podstatně silnější.

„Ze zámořských juniorek máme uvolněny všechny nominované kluky, jednáme teď o těch, kteří hrají NHL nebo AHL," říká manažer hokejové dvacítky Otakar Černý.

U Chytila je šance velmi malá

Nejméně pravděpodobné je v současné chvíli uvolnění Filipa Chytila, který si získal pevné místo v týmu New York Rangers. „U něj je ta šance velmi malá. Když jsme Rangers oslovili přede dvěma měsíci, jejich slovo nebylo negativní. Jenže tehdy to Filipovi moc nešlo, měl problémy s adaptací v klubu. Teď v něm ale hraje velmi dobře," uvědomuje si Varaďa.

U Zadiny (farma Detroitu), Kauta (farma Colorada) a Nečase (farma Caroliny) je o něco optimističtější. „Šance jejich příjezdu je vyšší. Jejich kluby se k tomu před dvěma měsíci vyjádřily kladně, chtěly po nás plán přípravy. Budeme s nimi dál jednat. Možnost, že nás posílí, tu opravdu je," řekl Varaďa.

Jeho tým odletí do Kanady na přípravu před turnajem 12. prosince. O týden později sehraje utkání se Slovenskem, 22. prosince pak generálku na MS proti USA.

Nejmladším teprve sedmnáctiletý Haš

„Byli bychom rádi, kdyby zmínění kluci byli součástí celého přípravného kempu a podíleli se i na obou přípravných zápasech. Musíme ale respektovat stanoviska jejich klubů, která jsou směrodatná. Tento týden se s nimi spojíme a dostaneme finální slovo, kdy a jestli vůbec naše hráče pustí," přibližuje Varaďa.

Foto: Sport.cz

Martin Nečas střílí rozhodující gól proti farmě Ottawy.

gocheckers.com

V jeho širší nominaci je patnáct hráčů působících v zámoří, jedenáct z extraligy či první ligy a brankář Škarek s obráncem Hašem z finské nejvyšší soutěže. Právě Haš je coby ročník narození 2001 v sedmnácti letech nejmladším z výběru. Sedm z nominovaných je ročník narození 2000, zbytek 1999.

Na soupisku pro turnaj může Varaďa se svými asistenty Patrikem Eliášem a Alešem Krátoškou zapsat tři brankáře a dvacet hráčů do pole.

Šampionát v Kanadě se uskuteční od 26. prosince do 5. ledna. Češi, kteří loni pod vedením Filipa Pešána obsadili konečné čtvrté místo, narazí v základní skupině A hrané v Rogers Areně ve Vancouveru postupně na Švýcarsko, Rusko, Kanadu a Dánsko

Širší nominace české dvacítky pro MS v Kanadě:
Brankáři:
Jakub Škarek (Lahti/Finsko)
Jiří Patera (Brandon/WHL)
Lukáš Dostál (Kometa Brno/Třebíč)
Obránci:
Jakub Galvas (Olomouc)
Filip Král (Spokane/WHL)
Radim Šalda (Rimouski/QMJHL)
Libor Zábranský (Kelowna/WHL)
David Kvasnička (Litoměřice)
Martin Hugo Haš (Tappara Tampere/Finsko)
Dalimil Mikyska (Třebíč)
Matyáš Zelingr (Kladno)
Michael Gaspar (Litoměřice)
Daniel Bukač (Niagara/OHL)
Útočníci:
Filip Chytil (NY Rangers/NHL)
Martin Nečas (Charlotte/AHL)
Filip Zadina (Grand Rapids/AHL)
Martin Kaut (Colorado/AHL)
Jan Jeník (Liberec)
Karel Plášek (Kometa Brno)
Jakub Pour (Litoměřice)
Petr Čajka (Erie/OHL)
Jan Hladonik (Třinec)
Jáchym Kondelík (Univ. Connecticut/NCAA)
Jakub Lauko (Rouyn Noranda/QMJHL)
Matěj Pekař (Barrie/OHL)
Ondřej Machala (Frýdek-Místek)
Ostap Safin (Halifax/QMJHL)
Kryštof Hrabík (Tri-City/WHL)

Reklama