Hlavní obsah

Mrázek v logu, Češi vyhlíží domácí MS juniorů. Jenže co když dojde na katastrofický scénář?

Praha

Hokejoví fanoušci už pomalu začínají žít juniorským mistrovstvím světa, které za týden odstartuje v kanadských městech Vancouveru a Victorii, už nyní se ale usilovně pracuje i na následujícím světovém šampionátu hokejistů do dvaceti let, který na přelomu let 2019 a 2020 bude hostit Česká republika, konkrétně Ostrava a Třinec. Organizátoři ve středu představili logo turnaje, jehož dominantou je silueta brankáře Petra Mrázka.

Foto: IIHF 2020

IIHF 2020

Článek

„Při výběru loga jsme si stanovili několik základních cílů, které by mělo splňovat. Jedním z kritérií byl i hokejový prvek, který obsahuje emoce a dynamiku. Proto jsme si vybrali Petra Mrázka a jeho oslavu vítězství nad Spojenými státy v základní skupině na juniorském mistrovství světa 2012," vysvětluje volbu loga Markéta Štěrbová, generální sekretářka organizačního výboru MS v hokeji juniorů 2020.

Mrázek tehdy vyjel z branky, poklekl jedním kolenem na led a s hokejkou v ruce bouřlivě slavil triumf nad USA. „Strašně se nám jeho gesto zalíbilo. Petr Mrázek je navíc rodákem z Ostravy, což je takový bonus pro umístění jeho siluety na logo," doplnila Štěrbová s tím, že Mrázek, jenž byl před sedmi lety vyhlášen nejlepším brankářem juniorského MS, bude i patronem domácího šampionátu v roce 2020.

„Jsem velice rád a potěšen, že mistrovství světa juniorů v roce 2020 bude právě v Ostravě. Měl jsem možnost chytat na mistrovství juniorů v Calgary a Edmontonu a byl to jeden z vrcholů mé juniorské kariéry," vzkázal ze zámoří současný gólman Caroliny.

Brankář Petr Mrázek o juniorském MS v hokeji 2020Video: Český hokej

Český hokej

Juniorské mistrovství světa se v České republice dosud konalo třikrát – v roce 1994 jej hostily Ostrava s Frýdkem-Místkem, v roce 2002 Pardubice s Hradcem Králové a v roce 2008 Pardubice a Liberec. Pro rok 2020 organizátoři vybrali Ostravu (vítkovická Ostravar Aréna vybudovaná v roce 1986 s kapacitou 10 004 míst) a Třinec (Werk Aréna postavená v roce 2014 pro 5200 fanoušků).

„Hlavní důvodem vybrání Ostravy a Třince jsou vyhovující haly pro takovou událost, což v našich podmínkách není samozřejmostí. Roli hrály i zkušenosti s pořádáním sportovních akcí, finance a všestranná podpora z regionu," objasňuje generální sekretář Českého hokeje Martin Urban, proč volba padla na města z Moravskoslezského kraje.

„Naší prioritou je, aby to byla špičková akce. Věříme, že turnaj bude úspěšný – sportovně, divácky i ekonomicky," přeje si Urban. Rozpočet se má pohybovat kolem 94 milionů korun, dvě třetiny by měly být financovány z veřejných prostředků.

„Vážíme si podepsané dohody ve výši 15 milionů se zástupci Moravskoslezského kraje, stejnou částkou přispěje město Ostrava. Jednáme s představiteli Třineckých železáren, odkud půjdou určité sponzorské peníze. O finanční pomoc chceme požádat i stát. Pokud všechny tyto prostředky dostaneme, upravíme tomu cenovou politiku, aby fanoušci měli o utkání zájem. Pokud to nevyjde, Český hokej musí být připraven uhradit případnou ztrátu," uvědomuje si Urban.

A spolu s dalšími činovníky Českého hokeje si drží palce, aby nedošlo na katastrofický scénář. Tím by byla absence českého týmu na šampionátu v Ostravě a Třinci. U juniorského MS totiž neplatí stejné regule jako u toho seniorského, kdy má pořádající země automaticky zajištěný start.

Hokejové MS juniorů 2020:
10 zemí, dvě skupiny
Turnaj pro hráče ročníku narození 2000 a mladších
Dějiště
Ostrava
Ostravar Aréna (kapacita 10 004 míst)
Třinec
Werk Aréna (kapacita 5200 míst)

Pokud by tedy Češi skončili na MS v Kanadě ve skupině poslední a následně by v boji o udržení neuspěli proti nejhoršímu celku z druhé skupiny, šampionát v Ostravě a Třinci by se jich netýkal. „Bohužel to je realita," ošívá se Urban při pouhém pomyšlení na tuto variantu.

Vstupenky mají být cenově dostupné pro všechny

O složení základních skupin bude jasno až po odehrání nejbližšího MS dvacetiletých v Kanadě. „Česká reprezentace by ale měla hrát v Ostravě. A máme zájem na tom, abychom v Ostravě hráli i případné čtvrtfinále," říká Urban.

Prodej vstupenek na turnaj odstartuje na jaře příštího roku. „Systém prodeje chceme mít jednoduchý, prozatím počítáme s jednou kategorií vstupenek pro každou halu. Je k diskuzi, jestli budeme prodávat denní vstupenky, nebo na jednotlivé zápasy. Fanoušky bych ale rád ujistil, že ceny vstupenek chceme nastavit tak, aby byly dostupné pro širokou veřejnost," slibuje Urban.

MS hokej do 20 let: program, online přenosy, tabulky >

Reklama

Související témata: