Hlavní obsah

Vztyčený prst! Čeká nás hrozně těžký soupeř, varuje před bitvou o semifinále MS Varaďa

Praha

USA, tým mladíků, který má česká hokejová reprezentace do dvaceti let nyní v hlavách. Jeden z týmů postoupí v Kanadě do semifinále mistrovství světa. Utkání začíná ve čtvrtek ve dvě hodiny ráno. Američané jsou favoritem, základní skupinou prošli lépe než hráči pod vedením trenéra Václava Varadi.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Radost českých hokejistů – bude i po zápase s USA?

Článek

Čeští junioři obsadili v základní skupině A třetí místo, získali 5 bodů při skóre 8:8. Hráči USA skončili ve skupině B druzí, připsali si 10 bodů a skóre 18:9.

O jistotě českého čtvrtfinále rozhodlo až poslední utkání ve skupině. Hráči pod koučem Varaďou porazili 4:0 Dány, kteří nedali na turnaji ještě ani jeden gól.

"Nevím, jak to mají jiní kluci, ale mně se proti Američanům hraje lépe. Finové jsou hodně brusliví, šikovní na puku, mají výborné přesilovky. Amerika mi sedí víc," citoval hokej.cz útočníka Martina Kauta.

Základní skupinu Češi odehráli ve Vancouveru, s Američany se utkají ve Victorii. „Myslím, že nás čeká hrozně těžký soupeř. Má velkou kvalitu, ukazoval to v průběhu skupiny B, kde porazil všechny týmy kromě Švédska. Ti tehdy vedli 4:0, ale Američané dokázali vyrovnat a dostali zápas do prodloužení," řekl pro hokej.cz Varaďa.

Výsledky MS, základní skupina
Česko - Švýcarsko 2:1 pp
Česko - Rusko 1:2
Česko - Kanada 1:5
Česko - Dánsko 0:4

Poslední medaili český výběr slavil v roce 2005, když získal bronz. Od té doby hrál také zápasy o udržení mezi elitou, jinak získal především pátá a šestá místa, tedy konec před čtvrtfinálovou bránou. Před tou stojí opět a v cestě má mužstvo USA.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Čeští hokejisté Jáchym Kondelík (vlevo) a Jakub Lauko oslavují gól proti Dánsku.

Darryl Dyck

„Američané výborně bruslí, jsou zvyklí na úzké kluziště. Vyhrávají osobní souboje, budou kompaktní jak při výjezdech z obranného pásma, tak v útočné třetině. Mají dobrou přesilovou hru, jsou na 40 procent využití, což je při našem počtu faulů zdvižený prst. Nesmíme se nechat vylučovat, jedině tak máme šanci,“ dodal Varaďa.

Na minulém turnaji Češi porazili ve čtvrtfinále Finsko 4:3 po nájezdech a obsadili nakonec čtvrtou příčku. Polepší si? V letech 2014 až 2017 byli vždy šestí.

Postoupí čeští hokejisté do semifinále MS přes tým USA?
Ano
31,5 %
Ne
68,5 %
Celkem hlasovalo 7042 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články