Hlavní obsah

Po štědrovečerní večeři doma hokejová dvacítka už zase maká v Ostravě, kapitánem Zábranský

Martin KézrSport.czPrávo

Žádný společný Štědrý večer v dějišti hokejového MS do 20 let jako v minulosti. Čeští reprezentanti se 24. prosince rozjeli alespoň na jeden den ke svým rodinám a blízkým. „Ráno jsme měli ještě trénink ve Vítkovicích, pak jsem hned vyrazil vlakem domů. Mám to přes celou republiku, takže jsem se dostal do Chomutova až večer a mohli jsme rovnou jíst," usmál se útočník Jakub Lauko. Pro některé hráče si přímo do Ostravy přijeli rodiče, aby společně strávili co nejvíc času.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Obránce Libor Zábranský bude kapitánem českého týmu

Článek

Odpoledne na Boží hod, tedy den před vstupem do šampionátu, už bylo mužstvo zase pohromadě na ostravském ledě. Realizační tým věří, že Štědrý den s blízkými hráče dobře naladil. „Kluci trénovali poctivě a všechno začne 26. prosince proti Rusům," tvrdil trenér Václav Varaďa.

Středeční hodinový trénink českých mladíků, kterých po předvánočním zúžení kádru zůstalo 25, probíhal na vítkovickém ledě ve značné intenzitě a před jeho začátkem proběhlo i oficiální focení.

Z něj vyplynulo, že role kapitána bude svěřena obránci Liboru Zábranskému, neboť měl céčko vyšité na dresu a podle stejné indicie jeho asistenty jsou útočníci Petr Čajka a Jan Jeník. Tito tři mají tady neochvějnou jistotu, že na šampionátu hrát budou.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Libor Zábranský, brankář Nick Malik a Jakub Lauko.

Kdo zůstane na soupisce?

Teprve dnes pozdě večer se ale kouč Varaďa rozhodne, koho dalšího z pětadvaceti hráčů zapíše na soupisku a komu zůstane role čekatele. "Na konečné soupisce může být 23 jmen, ale určitě nezapíšeme hned všechna a v záloze si necháme pár kluků do pole. Je to o aktuální formě a podle ní se budeme rozhodovat," naznačil kouč.

Z celkového seznamu se tedy ještě dvě jména ocitnou pod čarou a na domácím mistrovství světa si vůbec nezahrají.

„Každému, kdo nás na šampionátu potká, se to budeme snažit udělat neskutečně těžké. Věřím, že kluci odmakají každé střídání a budou hrát srdcem. Moc bych si přál, aby naše forma gradovala," řekl Varaďa, jemuž při generálce se Slováky vadila spousta chyb.

Foto: Vladimir Pryček, ČTK

Trenér Václav Varaďa zúžil kádr pro juniorské MS

„Bylo jich na můj vkus přespříliš. Proti týmům, které nás čekají ve skupině, bychom za ně draze pykali. Snad si to hráči včas uvědomili. Na druhou stranu byli určitě rádi, že poznali pocit vítězství, i když malinko se štěstím. Po těžkém pátečním direktu 1:5 od Švédů to ale potřebovali. Viděl jsem tam zlepšení ve hře s kotoučem. Bohužel znovu nám nešly přesilovky, na nich jsme se ještě v posledních dnech přípravy snažili zamakat," naznačil Varaďa.

Dvacítka se může spolehnout na podporu fanoušků, neboť všechna její ostravská utkání jsou vyprodaná. „Diváci nás poženou za lepším výkonem. Samozřejmě, že hráči tomu musí jít naproti svými výkony a lidi pak třeba získají pocit, že se po Vánocích vyplatí dívat na pohádky na ledě," usmál se Varaďa.

„Všichni si přejeme, aby se uspělo a počítáme roky, kdy naposledy byla medaile," připomíná už patnáct let čekání na cenný kov.

Reklama

Související témata: