Hlavní obsah

Dlouho mlčel, pak se bál umačkání. Na ramenou mě ale v šatně nenosili, říkal Morozov

Ostrava

Protrhl gólové mlčení v pravý čas. Už s ním o jeho střelecké impotenci na MS hokejistů do 20 let v Ostravě mluvil i ruský trenér Valerij Bragin. Než by útočníka Ivana Morozova kritizoval, snažil se ho povzbudit. Ať odvádí dobrou práci pro mužstvo a že góly taky přijdou. Koučova předpověď se naplnila v semifinále se Švédy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ruští hokejisté (zleva) Alexandr Romanov, Vasilij Podkolzin a Ivan Morozov se radují z vítězství v semifinále nad Švédy

Článek

Devatenáctiletý útočník Petrohradu, který v této sezoně ale ještě nezasáhl do KHL, se v přesilovce postaral o rychlou odpověď na švédské vedení už ze 16. sekundy. „Zápas byl od začátku hodně bláznivý, ale já cítil, že co mě chybělo v předchozích dnech, dneska v sobě mám," usmál se Morozov, jenž pak i rozhodl prodloužení, které se hrálo tři na tři a mohlo trvat až deset minut.

Uplynuly z nastavení jen 204 vteřiny, když se ruský hokejový rychlík ukázkově prohnal kolem obránce Sandina a ještě dostal puk za Anefeltova záda. „Svědčilo nám, že na ledě bylo víc prostoru. Ještě nikdy v životě mě nezalila taková vlna emocí jako po té rozhodující brance. Kluci na mě naskákali tak rychle, až jsem se bál, že mě umačkají," usmíval se ruský hrdina. „Na ramenou mě ale v šatně nenosili, jsou tam lepší hráči než já a hlavně, ještě máme všichni před sebou nedělní dřinu," myslel už na finále.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vítězný gól Ruska v prodloužení. Zleva Rasmus Sandin ze Švédska, překonaný brankář Hugo Alnefelt a autor gólu Ivan Morozov z Ruska.

Rusové sice přišli o vedení 3:1, ale ani třígólový obrat Švédů je nevykolejil. „Věděli jsme, že se už nechceme přizpůsobovat stylu soupeře, chtěli jsme hrát svůj vlastní hokej. Snažili jsme být agresivnější i pozornější před brankou," prohlásil Morozov a s nadhledem bral skutečnost, že ve třetím ze šesti utkání na šampionátu sborná střídala gólmana.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ruští brankáři Jaroslav Askarov a Amir Miftachov při střídání.

„Jsme tu přece jako tým a ať stojí v brance Askarov nebo Miftachov, tak jim věříme. Když jsme čtyři góly dostali, bylo nám jasné, že pro postup jich musíme dát alespoň pět," tvrdil.

Reklama

Související témata: