Hlavní obsah

Skandál, nebo správný verdikt? Pomoc kamery ke zlatu Kanady víří emoce, v zámoří se smějí

Strhující finále hokejového MS do 20 let mělo kuriózní vyvrcholení, v němž sehrála roli kamera kanadské televize TSN a rozhodnutí finských sudích Heikkinena a Vikmana, kteří se diskutabilně rozhodli v závěru neposlat Kanadu do tří.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Smutek týmu Ruska po finálové prohře s Kanadou.

Článek
Fotogalerie

Sudí se dostali do centra pozornosti už za stavu 3:1 pro sbornou, kdy puk odražený od brusle McMichaela skončil v ruské bráně. Arbitři si u videa ověřili, že nešlo o úmyslné kopnutí, branku uznali a Kanada nastartovala senzační obrat na konečných 4:3.

V závěru ale bránila těžce vydřený jednogólový náskok v oslabení a Rusové zkoušeli vyrovnat bez brankáře v šesti proti čtyřem, když vtom kanadský hráč vyhodil z obranného pásma puk přes plexisklo do hlediště. Čárový sudí signalizoval dvouminutový trest a Rusové by tak hráli přesilovku šest na tři, jenže hlavní jeho signalizaci zrušili.

Puk totiž ještě zasáhl kameru stanice TSN, sledující dění na ledě nad plexisklem. „To mělo být na dvě minuty," stěžoval si kouč sborné Valerij Bragin. „Měl jsem za to, že se musí vylučovat. Nechápu, proč k tomu nedošlo," zlobil se útočník Jegor Sokolov.

S opačným názorem přispěchal v Ostravě komentátor TSN Bob McKenzie. „Pravidla říkají, že pokud puk narazí na okraj skla nebo na jakoukoli strukturu, která je k němu připojena, nepovažuje se to za nedovolené vyhození puku. Možná jsme se tak nechtěně stali spolupachateli kanadského zlata," uvedl.

Ne každého ale přesvědčil. Třeba i kolega McKenzieho z TSN James Duthie si verdiktem rozhodně nebyl jist. Poukazoval na pravidlo 135/V, v němž se píše: „Hráči, který zahraje puk ze svého obranného pásma tak, že zasáhne nad ledem buď ukazatel času nebo jinou konstrukci, což způsobí přerušení hry, nebude uložen trest."

„Tohle může vysvětlovat, proč nebyl uložen trest na dvě minuty, ale upřímně, nejsem si jistý, zda je to správné. Obzvlášť velmi volná interpretace slov ´nad ledem´," napsal Duthie s odkazem na fakt, že kamera byla ukotvená za plexisklem, při svém pohybu ale zasahovala částečně i nad ledovou plochu.

V podobném duchu se rozčiloval třeba i expert švédské televize TV6 Erik Granqvist. „Tohle rozhodnutí je skandální a smutné," hřímal. „Měly to být jasně dvě minuty," doplnil jej kolega Håkan Södergren.

Každopádně v oslavující Kanadě se z kamery TSN stala lidová hrdinka. Vtipálci na sociálních sítích ji vyhlásili nejužitečnějším hráčem Javorových listů ve finále. Na jedné koláži se objevila zmíněná kamera se zlatou medailí.

Reklama

Související témata: