Hlavní obsah

Šéf světové atletiky čelí výhrůžkám smrtí

Rio de Janeiro

Lord Sebastian Coe, šéf Mezinárodní atletické federace IAAF, obdržel v předvečer zahájení olympijských her několik výhrůžek smrtí a na sociálních sítích je terčem nenávistných útoků ze strany ruských uživatelů v souvislosti se zákazem startu ruských atletů v Riu. Podle listu Daily Mail se už někdejší vynikající běžec a dvojnásobný olympijský vítěz obrátil na bezpečnostní složky i poskytovatele Twitter se žádostí o prošetření.

Foto: Profimedia.cz

Šéf IAAF Sebastian Coe na zasedání olympijského výboru.

Článek

Výhrůžné tweety již byly smazány, podle listu si prý ale do Coea dloubl například i bývalý legendární ruský plavec Alexandr Popov: „Doufám, že spíš dobře," uvedl sarkasticky ruský člen komise MOV.

Devětapadesátiletý Coe, předseda organizačního výboru olympijských her 2012 v Londýně, přiletěl i s manželkou Carole do Ria začátkem tohoto týdne na výroční zasedání MOV a chystá se i na páteční zahajovací ceremoniál na stadiónu Maracaná. Výše zmíněné události odmítl komentovat, ale podle jednoho ze zasvěcených se vzhledem k bezpečnostním opatřením v Riu „může zde v tuto chvíli cítit bezpečněji než kdekoli jinde."

Mezinárodní federace vyřadila kompletní ruskou atletickou výpravu z her kvůli systematickému a státem řízenému dopingu v zemi. Výjimkou je dálkařka Darja Klišinová, která v Rusku nežije a podrobuje se dopingovým kontrolám mimo tamní systém. Všech 67 vyřazených atletů se následně odvolalo k arbitráži, CAS ale v polovině července rozhodnutí IAAF potvrdila. Nevyhověla následně ani žádosti ruského ministra sportu Vladimira Mutka o revizi stanoviska.

Kvalifikační kritéria na OH splnilo 387 ruských sportovců. Následoval hromadný trest pro všechny ruské vzpěrače a start ostatních závisel na rozhodnutí mezinárodních sportovních svazů, potažmo zvláštní tříčlenné komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Z původní nominace po škrtech kvůli dopingu vypadlo celkem 116 olympioniků, i tak bude mít ruský tým v Riu nakonec kolem třech stovek sportovců.

Reklama