Hlavní obsah

Oba tyčkaři jsou v olympijském finále, čtvrtkař Maslák vypadl

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Oba čeští tyčkaři postoupili do olympijského finále. Jan Kudlička zdolal v kvalifikaci 570 centimetrů, Michalu Balnerovi stačilo 560 na první pokus. Pavel Maslák skončil v běhu na 400 metrů v semifinále.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Pavel Maslák (vpravo) dobíhá do cíle svého semifinále.

Článek
Fotogalerie

Balner zvládl 530, 545 i 560 cm na první pokus, ale na 570 už neuspěl. To ho však nakonec mrzet nemuselo, předchozí čistý zápis ho zařadil na dělené desáté místo a vynesl mu postup do pondělního finále. Český rekordman a vicemistr Evropy Kudlička naproti tomu zdolal 560 cm až napotřetí, ale přes 570 se pak přenesl rovněž.

Dvojnásobný halový mistr světa Maslák skončil v Riu ve svém semifinále třetí, ale ani jeho letošní maximum 45,06 sekundy mu na postup nestačilo. Rovněž před čtyřmi lety v Londýně skončil v semifinále.

Letošní vicemistr Evropy v pátek těsně prošel z rozběhů, od vyřazení ho dělily dvě setiny. V semifinále se v cílové rovince prodral na třetí místo, z kterého ještě šlo postoupit časem, ale už v předchozím prvním běhu byli běžci na třetí a čtvrté pozici rychlejší. Celkově Maslák obsadil 16. místo.

Stejně jako v rozbězích byl opět nejrychlejší obhájce prvenství z Londýna Kirani James z Grenady, i s vypuštěným závěrem zaběhl čas 44,02. Jeho pekingský předchůdce na nejvyšším stupni Američan LaShawn Merritt postoupil z druhého místa (44,21). Do finále se zato nedostali další londýnští medailisté, stříbrný Luguelín Santos ani bronzový Lalonde Gordon.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Atletika:
Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
400 m - semifinále:
1. James (Gren.) 44,02
...
16. Maslák (ČR) 45,06 - nepostoupil do finále.
Tyč:
1. Kendricks (USA) 570
...
7. Kudlička 570 - postoupil do finále.
10. Balner (oba ČR) 560 - postoupil do finále.

Reklama

Související témata: