Hlavní obsah

Diskař pobouřil chováním při hymně. Špatně se na to tancuje, smál se. To je celý on, omlouval ho otec

Vyvolal pořádné pozdvižení. Německý diskař Christoph Harting v Riu de Janeiro nejprve své krajany nadchl nečekaným olympijským vítězstvím, vzápětí na sebe ale hlavně ve své zemi strhl lavinu kritiky chováním při vyhlášení vítězů. Při hymně totiž nepostál, gestikuloval rukama, dělal grimasy nebo i pískal "do rytmu", čímž ve své zemi i v samotné olympijské výpravě vyvolal vlnu pobouření.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Němec Christoph Harting se chystá vyskočit na stupně po bok dalšího medailisty Piotra Malachowského z Polska.

Článek

"To je prostě Christoph a jeho způsob, jak slavit úspěch," citují omluvné vyjádření závodníkova otce Gerta Hartinga německá média.

Ale prostor dostali zejména rázní kritici. "To, co předvedl při vyhlášení, nebylo dobré," řekl šéf týmu Michael Vesper. "Jeho sportovní výkon byl velkolepý, chování při ceremoniálu nevhodné," přidal prezident německého atletického svazu Clemens Prokop. Ani trenér Torsten Lönnfors chování svěřence nepochopil: "Netuším, co to mělo být," řekl rozčarovaně.

Pohoršení vyvolal Harting i u kolegů sportovců. "Zlato v disku je super, skvělé. Ale za to chování se tady v Německu před televizí stydím," vzkázal exmistr Evropy ve skoku do dálky Sebastian Bayer. "Vyloženě trapné a neuctivé," odsoudil olympijského šampióna i bývalý házenkářský reprezentant Pascal Hens.

Mladší bratr Roberta Hartinga, který triumfoval na předchozí olympiádě v Londýně, netušil, že vyvolá podobné reakce a ještě přilil olej do ohně tvrzením, že zjistil, že na hymnu se špatně tancuje. Po vlně kritiky nakonec předložil omluvu či vysvětlení, že při slavnostním vyhlášení byl ještě napůl duchem v závodě. "Hlavou je člověk v podstatě úplně někde jinde. Pokud jsem se tím někoho dotkl, omlouvám se, nebylo to tak myšleno," řekl.

Reklama

Související témata: