Hlavní obsah

Bolt? Ojedinělý planetární jev. Ale největší atlet historie je Zátopek, myslí si Pirk

Praha

Famózní, tak působí na okolí jamajský sprinter Usain Bolt. Před pár hodinami vyhrál v Riu závod na 100 metrů. První krok ke třem zlatým medailím vyšel. Na předchozích dvou olympiádách bral tento rychlík vždy tři první místa - 100 metrů, 200 metrů a štafeta na 4x100 metrů. Naplní i v Brazílii trojité přání a stane se nesmrtelným? Když jde o tři zlata, pozvali jsme tři hosty do studia Božského Ria, kteří se k tomuto atletovi vyjádřili.

Pohled na Bolta. Tři hosté ve studiu Božského RiaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Největší atlet historie je ale Zátopek, to co dokázal Zátopek, to nedokázal nikdo a asi už nikdy nedokáže. Přesto je Usain Bolt vynikají atlet, ale i showman a sportovec. Pokud se tedy nepřijde někdy na to, že dopoval, ale myslím si, že ne," řekl také lékař Jan Pirk.

Zátopek na olympiádě v roce 1952 vyhrál závod na 5000 metrů, 10000 metrů a maratón. Dnes nepředstavitelné seskupení, které se kvůli specializaci na jednotlivé disciplíny složitě kombinuje.

Bolt vyhrál v Riu stovku v čase 9,81. „Je to dobrý start do těchto olympijských her. Hodně lidí pochybovalo, ale mně se to podařilo. Jsem v lepší formě než v minulé sezóně," řekl pár minut po doběhnutí.

„Užívám si to, je to ojedinělý planetární jev," hledala přirovnání Pavla Rybová, bývalá tyčkařka. Podobný pohled měl i desetibojař Tomáš Vojtek. „Na stovce nebude Usain hodně dlouho překonaný."

Reklama