Hlavní obsah

Světový rekord v rukavici zesnulé kamarádky. Byla mou hrdinkou, vysvětlila Polka

Rio de Janeiro

Před šestnácti lety v Sydney se mladičká polská kladivářka Kamila Skolimowská stala olympijskou vítězkou. I když už je sedm let po smrti, její odkaz byl přítomen přímo v kladivářském kruhu i v Riu. Vítězná Polka Anita Wlodarczyková si totiž na závod navlékla starou šedivou rukavici své předchůdkyně a vylepšila s ní svůj světový rekord.

Foto: Phil Noble, Reuters

Olympijská vítězka a světová rekordmanka hází s levou rukavicí své bývalé reprezentační kolegyně.

Článek
Fotogalerie

Skolimowská v 26 letech v roce 2009 náhle zkolabovala na tréninkovém kempu polské reprezentace v Portugalsku, pitva odhalila jako příčinu plicní embolii. Polka byla mezi soupeřkami velmi oblíbená, je jí zasvěcená i soutěž kladivářek při Zlaté tretře.

O tři roky starší Wlodarczyková dokázala na úspěchy své kamarádky navázat. Získala dva světové tituly, stala se světovou rekordmankou a v Riu suverénně ovládla i olympijské finále. Hned dvakrát hodila za hranici stávajícího světového rekordu, jehož nová hodnota je 82,29 m.

Rekord chce mít dvacet let

A Skolimowská je stále s ní. „Ona byla mojí hrdinkou, jsem moc šťastná, že jsem dokázala vyhrát šestnáct let po ní. Otec Kamily mi dal její levou rukavici, já ji použila i tady v Riu a budu to dělat dál," slíbila olympijská vítězka, která je mezi kladivářkami letos suverénně nejlepší. Vždyť olympijské zlato vyhrála o více než pět a půl metru.

„Ve vítězství jsem věřila, ale rekordem jsem si nebyla jistá. Bylo obrovské vedro, během závodu jsem si lila na hlavu ledovou vodu," líčila Wlodarczyková, která při rozhovorech únavou nemohla stát a raději se posadila na stoličku.

„Moje máma má dneska narozeniny, tak jsem jí dala rovnou dárek," usmívala se a plánovala, že 28. srpna před domácími fanoušky ve Varšavě by světové maximum ráda ještě vylepšila. „Věřím, že budu mít rekord ve svých rukou ještě dalších dvacet let," přiznala.

Reklama

Související témata: