Hlavní obsah

Běžkyně dojaly Rio, po kolizi si pomohly do cíle, jedna pak usedla na vozíček

Rio de Janeiro

V duchu olympijské myšlenky vzájemné úcty mezi sportovci se na hrách v Riu de Janeiro zachovaly dvě běžkyně na 5000 metrů. Novozélanďanka Nikki Hamblinová a Američanka Abbey D'Agostinová čtyři kola před koncem rozběhu po vzájemné kolizi spadly. Následně si však vzájemně pomohly do cíle. A ač se do něj dostaly s velkou ztrátou na zbytek startovního pole, sklidily velký potlesk.

Foto: David Gray, Reuters

Abbey D'Agostino v cíli usedá na vozík.

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletá Hamblinová škobrtla a upadla, za ní běžící D'Agostinová zakopla o ni a rovněž skončila na zemi. Rychle se však zvedla a pomohla soupeřce zpět na nohy. Když se chtěly znovu rozběhnout, D'Agostinová měla problémy s kolenem. Novozélanďanka jí proto pomáhala dál. Američanka však v závěru poslala Hamblinovou napřed s konstatováním, že už dál pokračovat nemůže. Když novozélandská závodnice doběhla do cíle, zjistila, že D'Agostinová přeci jen pokračuje a závod dokončila půl minuty po ní. Obě závodnice se pak vřele objaly.

"Když jsem spadla, vůbec jsem nevěděla, co se děje. Najednou mě někdo chytil za ramena a slyším: 'Vstávej, musíme závod dokončit'," vyprávěla Hamblinová. "Jsem opravdu vděčná Abbey, že to pro mě udělala. Ta holka je opravdovým olympijským duchem. Dosud jsem ji nikdy nepotkala. Není to úžasné?" ptala se novinářů.

Jednoho z amerických novinářů to však nepřekvapilo. "Abbey D'Agostinová je jednou z nejmilejších osobností, jakou jsem kdy potkal. Nikoho, kdo ji zná, tímto gestem nepřekvapila," napsal Jonathan Gault na twitteru.

Hamblinová prý na D'Agostinovou nikdy nezapomene. "Až se mě někdo za 20 let zeptá, jaká byla olympiáda v Riu, tohle bude můj příběh. Budu vyprávět o úžasné holce, která mi pomohla vstát a dokončit závod," dodala Hamblinová.

Příběh má navíc šťastný konec, jelikož obě závodnice byly po protestu zařazeny do pátečního finále. Otázkou však je, zda na startu bude i D'Agostinová, která z cíle odjela na vozíčku a zamířila do nemocnice na vyšetření.

Reklama