Hlavní obsah

Diváci v JAR vítali olympioniky. Semenyaová ukázala zlatou medaili manželce

Johannesburg

Vřelého přijetí se dostalo sportovcům z Jihoafrické republiky po návratu z Ria do vlasti. Přímo na letišti v Johannesburgu je přivítalo několik stovek fanoušků a mimo jiné i ministr sportu Fikile Mbalula. Mezi olympioniky byla samozřejmě i kontroverzní běžkyně Caster Semenyaová, kterou přímo na letišti přivítala také manželka Violet Raseboyaová.

Semenyaová přistála v JAR.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Semenyaová vyhrála na brazilských olympijských hrách suverénním výkonem 1:55,28 závod na 800 metrů. Na dvě vteřiny se přiblížila ke světovému rekordu československé závodnici Jarmile Kratochvílové. Pětadvacetiletá běžkyně ale nepoutá pozornost ani tak výkony na dráze jako spíš pochybnostmi, zda je skutečně žena.

Před sedmi lety se zjevila jako běžecká kometa, v osmnácti letech vyhrála mistrovství světa v Berlíně. Jenže pak podstoupila zdlouhavé a mnohdy ponižující zkoumání, zda je opravdu ženou. Deník Daily Telegraph tehdy uvedl, že má třikrát vyšší hladinu testosteronu oproti průměrné ženě, mužské pohlavní orgány a žádnou dělohu.

Protestuje veřejnost i soupeřky

Oficiálně ale výsledky jejích vyšetření zveřejněny nebyly, stejně jako informace, jakou postoupila hormonální léčbu. Nicméně od Mezinárodní atletické federace dostala povolení opět závodit se ženami. A psychicky náročné období přestála.

V Londýně před čtyřmi lety doběhla ve finále druhá, v Riu se tak poprvé stala olympijskou šampiónkou. A znovu se musí vypořádávat s ataky veřejnosti, ale i soupeřek. „Myslím, že by se její účast v ženských závodech měla přehodnotit," řekla například Američanka Ajee Wilsonová.

Jihoafričané jí a dalším reprezentantům na letišti připravili vřelé přijetí. Na Semenyaovou se těšila také manželka Violet Raseboyaová, která si hned zlatou olympijskou medaili prohlédla pěkně zblízka...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články