Hlavní obsah

Pestrý maratón Vrabcové: nazí muži v autě, vojáci v trati a mínus čtyři nehty

Rio

Každý rok v únoru se Sambodrom v Riu zaplní 90 000 rozžhavenými Brazilici, kteří sledují začátek světově proslulého karnevalu. Teď 700 metrů dlouhá stavba na konci širokého bulváru tvořila kulisu doběhu olympijského maratónu. Ze 133 žen, které zvládly ve velkém horku porci 42 195 metrů, doběhla 26. Eva Vrabcová-Nývltová, jako desátá z Evropanek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová má za sebou maratón na olympiádě.

Článek

„Jsem spokojená, jen to odnesly čtyři nehty," popisovala, když lehce pokulhávala za cílem. „Ale s tím se počítá, po prvním maratónu to bylo podobné," mávla rukou bývalá lyžařka, která absolvovala svůj debut při letošním pražském maratónu.

Místo Staroměstského náměstí teď dobíhala na Sambodromu. „Byl to nádherný zážitek, jen cíl se zdál být blízko a přitom tak daleko," popisovala závěrečný bulvár. Zažít karnevalový průvod ji ale příliš neláká. „Takhle bláznivé akce nemusím. Víc mě láká nějaký ples, kde hezky hrajou. Ráda tancuju, i když Martin mi to bojkotuje," mrká na svého manžela a současně trenéra.

I trať městem měla specifické kulisy. „Koukat na pláž moc nebyla příležitost. Jinak to bylo v pohodě, i když ti vojáci u trati i v trati nebyli úplně příjemní," přiznávala Vrabcová-Nývltová, která měla nezvyklý zážitek už cestou na start.

„Uprostřed ulice bylo zastavené auto, všichni ho museli objíždět, tak koukám, že uvnitř spali dva nazí chlapi. To bylo takové překvapení," smála se maratónkyně.

Reklama