Hlavní obsah

Špotáková se na tribuně překřikovala s Italem. Snad bude plno, když běží i Bolt, věří

Rio de Janeiro

Mise s názvem cesta za zlatým olympijským hattrickem začne Barboře Špotákové kvalifikací ve středu v 1.35 středoevropského letního času. Oštěpařka už v Riu stihla několik tréninků, obhlédnout ostatní sportoviště i zafandit krajanům.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Česká oštěpařka Barbora Špotáková v olympijské vesnici.

Článek

Už jste se v Riu byla na judu i tenise, jak na vás zatím působí olympijská atmosféra?

Na judu jsem si poprvé všimla, že bylo plno a byla velká vřava. Když jsem byla na tenise, tak tam zrovna chodilo málo lidí, pouštěli tam nás sportovce bez lístků, dřív jsme o ně museli prosit. Ale pro mě byl jeden z nejlepších olympijských zážitků, když hrály Bára Strýcová s Luckou Šafářovou proti Italkám. My seděli přímo vedle Itala, přeřvávali jsme se, mělo to neskutečný náboj.

Věříte, že bude plno i při vašem závodě?

Závodím v den, kdy Bolt běží dvoustovku, tedy pokud se dočkám finále, člověk to nemůže brát jako jistotu. A na Bolta lidi choděj, tak by to mohlo být dobré. Na atletiku snad budou tribuny plné, zase je to královna sportů, co si budeme povídat.

Jak trávíte poslední dny před kvalifikací, dá se forma ještě doladit?

Doladit už se nedá vůbec nic, to je mylná představa mnohých lidí, kteří si myslí, že za poslední týden se vše vylepší. Důležité je spíš nic nepokazit. Dobře jsem potrénovala, teď už se to dá řešit víceméně jen odpočinkem, dát si lehké rozklusání a protažení.

Zatím na vás žádná krize nepřišla?

Na to, že jsme letěli přes půl zeměkoule, se cítím pořád moc dobře. Mám tříleté dítě, sice je to velký kluk, ale už spaní extra neřeším. Doma vstávám v půl šesté, nepodepíše se na mně, když se probouzím v sedm.

Na žádné komplikace jste tu zatím nenarazila?

Samozřejmě ta organizace je taková... Prostě mají lidi jinou povahu, člověk se musí obrnit trpělivostí a spíš se smát než rozčilovat. Ale je dobré, že jako atleti přijedeme na olympiádu vždycky později a už se spousta much vychytá. I jídlo se zlepšilo, nemám tu problém s ničím.

Reklama

Související témata: