Hlavní obsah

V noci se honil s policisty, pak kajakář Dostál těžce bojoval o postup: Bál jsem se

Radek Malina (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Mrzutý, vyčerpaný a lehce vystrašený opouštěl dvoumetrový obr Josef Dostál areál pro rychlostní kanoistiku po semifinálových jízdách. Místenku ve finále kilometrové trati si zajistil až čtvrtou pozicí ve své jízdě. „O postup jsem se bál,“ přiznával úřadující vicemistr světa.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Josef Dostál po úspěšné semifinálové jízdě.

Článek

Bitva o postup do finále byla hodně dramatická. Čekal jste, že se tolik nadřete?

Rád dělám závody napínavé (směje se). Třeba hned rozjížďku. Chtěl jsem jet volněji. Říkal jsem si, že tam budou slabší soupeři. A v půlce jsem zjistil, že zase tak slabí nejsou, všichni jedou na krev a někdo bude muset domů. Tak jsem zrychlil. Semifinále pak hodně bolelo. Ještě čtvrt kilometru před cílem jsem měl trudné myšlenky.

Bál jste se o postup?

Jo. Nechtělo se mi. Strašně to bolelo, ale jsme na olympiádě, tak je to vlastně v pořádku. Byl jsem čtvrtý, ale kdybych v závěru ještě trochu přidal, na druhého bych se dotáhnul.

Během hodiny a půl jste absolvoval dvě kilometrové jízdy. Je olympijský program mimořádně náročný?

Je hustý. Po rozjížďce jsem se musel vyběhávat na mole. Dokonce mě organizátoři napomínali, ať toho nechám, protože dělám vlny dalšímu závodu. Mám toho dost. Jsem samozřejmě i trochu nervózní. Ale postoupil jsem do finále a to si hodlám užít.

Lze na základě semifinálových jízd pojmenovat favority pro bitvu o medaile?

Ne, protože mezi pondělními jízdami byla jen hodinová pauza, na což není nikdo zvyklý. Vyložený adept na zlato není. Spíše může překvapit někdo nový. I podle dráhy. Lidé z levé strany vždy po startu vyletí dopředu. Možná může voda v jezeře záhadně cirkulovat, ale spíše jde o záběry. A také skutečnost, že chybí vratný kanál, tudíž jdou vlny od rozjíždějících se lodí a motoráku.

Přiblížíte program před úterním finálovým závodem?

Oběd a sprcha na bytě nedaleko loděnice, kde nám neteče teplá voda. Hlavní je všechno hodit za hlavu a ve středu vypálit do nového dne. Dám si procházku na pláž, abych vyplavil laktát.

Vždy kladete důraz na spánek. V Riu problém nemáte?

Jak kdy. Někdy spím jedenáct hodin, někdy osm. V noci na pondělí se mi zdál divný sen, což se občas stává. Tentokrát jsem se s někým pohádal a utíkal policistům, byl jsem zavěšený na tramvaji a nakonec se schovával na parníku. A říkal jsem si, jak jsou pitomí, že mě nemůžou chytit. Vzbudil jsem a chechtal se tak, až se vzbudil soused.

Jak dopadne Josef Dostál ve finále?
Získá zlato
52,2 %
Bude stříbrný
18,2 %
Vybojuje bronz
12,1 %
Medaili nezíská
17,5 %
Celkem hlasovalo 1721 čtenářů.

Reklama

Související témata: