Hlavní obsah

Hejnová i Rosolová postupují. Svoboda měl čas na semifinále, ale byl diskvalifikován

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Sprinter Petr Svoboda se časem 13,65 sekundy sice měl kvalifikovat do semifinále olympijského závodu na 110 m překážek, jenže následně byl diskvalifikován. Postup do semifinále na 400 metrů překážek si zajistily dvojnásobná světová šampiónka Zuzana Hejnová i Denisa Rosolová.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Překážkář Petr Svoboda (vpravo) v rozběhu na 110 metrů překážek na OH v Riu.

Článek
Fotogalerie

Svobodovi by dosažený čas 13,65 sekundy na postup do semifinále původně stačil. Nakonec by ale ani úspěšný protest pro něj nic nezměnil, protože organizátoři uspořádali na závěr programu ještě dodatečný běh kvůli nerovným povětrnostním podmínkám při prvních dvou rozbězích. A v něm by Svoboda i tak o postupovou pozici přišel.

Hejnová proběhla ve svém teprve druhém běhu na této trati v sezoně cílem v času 55,54 a zlepšila si nejlepší letošní výkon ze Zlaté tretry v Ostravě o 15 setin. V cílové rovině ale už zjevně vypouštěla, přesně jak plánovala. "Pošetřila jsem síly a běžela uvolněně. Mám formu," řekla.

Rosolová ve svém nejlepším letošním času 56,36 doběhla na čtvrtém místě a nejprve se radovala z přímého postupu po diskvalifikaci Jamajčanky Leah Nugentové. Její výprava uspěla s protestem, ale Rosolové nakonec stačil na postup i dosažený čas.

"Spokojená s nejlepším letošním výkonem jsem, ale s časem ne. Myslela jsem, že poběžím rychleji," řekla Rosolová, jež se na trať vydala v rukávech. "Spíš z důvodu zimy. Bála jsem se, co to udělá, když budu tak dlouho svlečená," komentovala model, který běžně obléká Pavel Maslák. "Já jsem možná průkopnice ženského pohlaví. Je to strašně příjemné, že to stahuje ruce," řekla Rosolová.

Radost vystřídala bezmoc

Svoboda protnul cílovou pásku ve svém rozběhu jako šestý. Za prvním plůtkem vyšlápl z dráhy, na trati potom shodil většinu překážek a některou z nich podle rozhodčích překonal neregulérně. Byl potrestán za její úmyslné shození.

"Běžet takhle špatnej čas, to si nezasloužím být v tom semifinále. Udělat takových školáckých chyb, to je k smíchu," kritizoval se Svoboda. Když se dozvěděl o diskvalifikaci, jen pokrčil rameny. "Teď jsem uvnitř usnul. A tohle pravidlo je divný," mávl rukou.

Před jeho během byly všechny soutěže na stadiónu kvůli silnému dešti přerušeny a pořadatelé rozhodli, že poražení překážkáři z prvních dvou rozběhů dostanou druhou šanci. A v dodatečném běhu Jamajčan Deuce Carter zaběhl čas 13,51, kterým by Svobodu tak jako tak odsunul z postupové pozice.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Atletika:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
110 m př.:
1. McLeod (Jam.) 13,27
...Svoboda (ČR) diskvalifikován.
Ženy:
Disk:
1. Pérezová (Kuba) 65,38
400 m př.:
1. Traceyová (Jam.) 54,88
...6. Hejnová 55,54
22. Rosolová (obě ČR) 56,36 - obě postoupily do semifinále.
Pondělní výsledky finálových disciplín najdete zde.

Reklama

Související témata: