Hlavní obsah

Svobodovo drama má šťastný konec! Po dvanácti hodinách čekání

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Petr Svoboda prostě přitahuje drama. V životě i na dráze. To atletické v Riu pro něj mělo šťastný konec. Během dvanácti hodin od doběhu závodu se překážkář projel na extrémní horské dráze emocí, která skončila radostí z postupu do semifinále.

Foto: David Gray, Reuters

Český atlet Petr Svoboda (zcela vpravo) během rozběhu na 110 metrů překážek.

Článek
Fotogalerie

Po osmi letech vyplněných zdravotními potížemi i povedeným návratem se postavil na olympijský start. Třicet minut čekání navíc kvůli prudkému lijáku na Olympijském stadiónu už ho nemohlo rozhodit. „Ale asi bych radši hned běžel, klidně v lijáku, mně drsné podmínky vyhovují,“ vykládal.

Větším problémem byla přílišná namotivovanost, s níž během kariéry občas bojuje. „Bude mi dvaatřicet let a připadal jsem si jako malé děcko, které se vrátilo na olympiádu,“ kroutil hlavou pár minut poté, co proběhl cílem v čase 13,65 s, pomaleji než letos v Táboře či Novém Městě nad Metují. „Přišel jsem na start jak splašenej Marťan,“ vyčítal si.

Ve svém rozběhu byl šestý, nedělal si naděje, že by mohl postoupit na čas. „Za to si ani nezasloužím být v semifinále. Udělat tolik školáckých chyb? To je k smíchu. Asi tři nebo čtyři překážky jsem vzal patou,“ sypal si popel na hlavu. „Cítím, že bych tu měl na časy kolem 13,35, možná i líp,“ tvrdil Svoboda, jenž se po letech tréninku u Luďka Svobody nyní připravuje pod vedením Daniela Hejreta.

V postup neveřil

„Tak já jdu domů, na shledanou,“ loučil se v novinářské mixzóně, ale pak přece jen ještě na obrazovce sledoval zbylé běhy. Byť s malou dušičkou. V posledním se před něj směl dostat jen jeden překážkář mimo přímo postupující čtveřici. Přesně to se stalo, český rekordman byl v tu chvíli posledním postupujícím. A euforie z něj přímo sršela.

„Já jsem prostě dítě štěstěny, vezměte si Peking,“ smál se ve vzpomínce na loňské mistrovství světa, kde se odehrával podobný příběh. V rozběhu byl diskvalifikovaný za údajně ulitý start, ale po uznaném protestu byl dosazen do semifinále.

„Před závodem jsem přítelkyni říkal, že bych si přál, aby můj sportovní anděl mával křídly a hnal mě dopředu. Možná se to stalo. Přitom toho štěstí v životě zase tak moc nemám,“ vykládal Svoboda. „Je to neuvěřitelná věc,“ rozplýval se. Ale krátce.

Sen se na chvíli rozplynul

Než z mixzóny definitivně odešel, objevila se u jeho jména zlověstná písmena DQ. Důvod diskvalifikace? V této disciplíně nepříliš obvyklý: úmyslné shození překážky. „Teď jsem vnitřně usnul,“ prohodil nešťastný Svoboda. Splněný sen se zase rozplynul…

Vedení výpravy podalo proti rozhodnutí protest a ještě během pondělního večera byl uznán. Jenže ani to Svobodovi semifinále nezajišťovalo, přišel totiž další nezvyklý verdikt. Překážkáři mimo přímo postupující čtveřici v úvodních dvou rozbězích, které proběhly ještě před přerušením za hustého deště, dostali šanci se předvést v dodatečném závodě na úplném konci programu a mohli si postup zajistit na čas. Povedlo se to Jamajčanu Deuceovi Carterovi, Svobodovi tak patřilo první nepostupující místo.

Problém byl v tom, že Carter byl ve svém původním rozběhu diskvalifikován, česká výprava tak namítala, že by v opakovaném běhu vůbec neměl startovat. Jury si dala s rozhodnutím na čas, ale v úterý v půl desáté se u Svobody skutečně objevilo písmeno q značící postup na čas, jako 25. semifinalista. Historie z Pekingu se tak opakuje.

„Jsem strašně šťastný, při odjezdu ze stadionu jsem pořád koukal na telefon s velkým strachem, že mi přijde zpráva, že protest je zamítnutý a já skončil,“ přiznával Svoboda.

Dvořák poslem dobrých zpráv

„Po návratu na pokoj mi zavolal Tomáš Dvořák, že první protest uznali, měl jsem strašnou radost, ale hned mi sdělil, že po dodatečném běhu jsem první nepostupující a že dávají další protest na Jamajčana do semifinále. Tomu jsem už moc nevěřil, hlavně po tom, kolik protestů bylo podáno,“ popisoval překážkář. „Sedl jsem na postel, koukal do prázdna a šel to zkusit zaspat. A ráno hned telefon od Tomáše – mého posla dobrých zpráv, že se to podařilo a běžím semifinále. Za což děkuji všem, co za mě celou noc a ráno bojovali!“

Česká výprava ve druhém protestu poukázala na to, že Svoboda byl vyřazen ze závodu kvůli atletovi, který byl diskvalifikovaný. „To je majsrtštyk. Když někoho diskvalifikují a následně ho nechají běžet v rerunu, tak vlastně přiznali, že udělali chybu," popisoval vedoucí atletické výpravy Tomáš Janků.

„Vlk se nažral a koza zůstala celá. Aby se neshodili, tak tam Jamajčana nechali a zároveň nám uznali protest. Myslím, že profesní úroveň rozhodčích je tu špatná… To, co se dělo při rozbězích překážek, je pro mě neuvěřitelné,“ podivoval se Janků.

Reklama

Související témata: