Hlavní obsah

Opice či kajmani provázeli mrzutý start Spilkové

Rio de Janeiro

Líně se povalující kajman u laguny za jamkou číslo dvě, kapibary, opice či sovy corujas hnízdící na zemi u jamky dvanáct. Neobyčejné společníky měla česká golfistka Klára Spilková i její soupeřky, když na olympijských hrách vstoupily do soutěže o medaili. Projektanti hřiště navrhli tak, aby maximálně zachovali původní přírodu.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Kajman potulující se kolem golfového hřiště v Riu.

Článek
Fotogalerie

Nebýt čtyř dvacetipatrových nedostavěných věžáků přilehlého hotelového resortu, které během olympiády zakrývají plachty a dělníci vyklidili prostor, aby nerušili sportovce při hře, mohli by si připadat golfisté v Riu pomalu jak v divočině.

„Jeden den jsme krmily dvě malé opice jablkem. Vím, že holky si dělaly na mobily selfie s kajmany a kapybarami. Tomu jsem se teda vyhnula. Prostředí mi přijde podobné jako v Austrálii," vykládala jednadvacetiletá Spilková, která je historicky první reprezentantkou Česka na olympijských hrách ve sportu, jenž se letos do programu vrátil po dlouhých 112 letech.

Úvodní den se však české zástupkyni příliš nevydařil. Zahrála šest ran nad par hřiště a je na děleném jednapadesátém místě z šedesáti hráček. „Moc mě výsledek mrzí," klopila zrak Spilková. „Cvičná kola jsem přitom hrála dobře, cítila jsem se skvěle. Těšila jsem se, protože hřiště je hodně těžké. Je to velká výzva."

V horku byla na greenu šest hodin

Na greenech strávila šest hodin. Při teplotě přes třiatřicet stupňů končila hodně vyčerpaná. „Na druhých devíti jamkách jsme hodně čekaly a několikrát jsme dokonce došly holky ještě na odpališti," posteskla si Spilková.

Do prvního hracího dne přitom skvěle vstoupila. Hned na první jamce zahrála jeden úder pod par. Po jedenácti jamkách se držela na nule. Jenže pak se vše zlomilo. „Nedařilo se mi patování. Vlastně celý den. Snažila jsem se být trpělivá, ale od dvanácté jamky se to zlomilo. Musím prostě vytrvat. Je mojí velkou výhodou, že mě čekají ještě tři dny. Někdo se připravuje čtyři roky a za pět minut má na olympijských hrách hotovo. Já mám sport, v němž je prostor na opravu," utěšovala se Spilková.

Za nejproblematičtější na velmi těžkém hřišti označila vítr. „Mění se průběhu dne. Ráno nefoukal vůbec, takže holky s časným startem měly lepší podmínky. My jsme ho měly velmi proměnlivý. Navíc jak bylo velké vedro, tak bylo hřiště strašně vyschlé a rychlé. Několikrát mi míček green úplně přejel. Během tréninku se to nestávalo," krčila rameny.

I přes únavu a vyčerpání nezmizela do olympijské vesnice. Dopřála si pozdní oběd, aby doplnila energii a mířila znovu na hřiště trénovat. „Musím se do toho dostat. V dalších dnech chci hrát pod par, abych výsledek vylepšila," předsevzala si po prvním olympijském dnu v životě Spilková.

Reklama

Související témata: