Hlavní obsah

Obhájí zlato? Kulhavý byl v testech lepší než před Londýnem, říká reprezentační kouč

Rio de Janeiro

Patří do nejužšího týmu lidí, s nimiž obhájce olympijského zlata Jaroslav Kulhavý spolupracuje. Reprezentační trenér Viktor Zapletal je před nedělním olympijským závodem českého šampióna na hrách v Riu přesvědčený, že jednatřicetiletý biker je ve skvělé formě. „Aktuální testy jsou ještě lepší než před Londýnem,“ mne si ruce radostí muž, jenž je v přípravě nejbližším konzultantem rodáka z Ústí nad Orlicí.

Foto: Petr Toman, ČTK

Obhájce olympijského zlata Jaroslav Kulhavý na tréninku v Riu.

Článek

V jakém rozpoložení je Jaroslav Kulhavý před vrcholem roku?

Myslím, že formu má. Je zdravě nabuzený na závod. Hlavně potřebuje správný klid. Když cítí, že se tréninková práce projevuje a jezdí se mu dobře, tak postupně získává větší klid. Teď je nahoře.

Jaké jsou indicie ukazující jeho výjimečnou formu?

Známe se tak dlouho, že už mi stačí třeba i jen jeho posez na kole. Je hodně koncentrovaný, hlídá si i základní věci, už od čtvrtka je v předzávodním režimu.

Lze srovnat současné rozpoložení Kulhavého se situací před Londýnem, kde vybojoval zlato?

Londýn byl více emotivní. Výkonnost měl, my jsme o ní věděli, ale kromě nás nikdo moc nevěřil. Věděl jsem, co v Járovi je. Jen bylo potřeba, aby se vše sešlo. Nyní je vše trochu jiné. Třeba aktuální testy jsou ještě lepší než před Londýnem, ale také se víc stabilizovala špička. Zahrnuje deset lidí, kteří mohou teoreticky myslet na medaili, přičemž trojice Kulhavý, Absalon a Schurter je velice silná.

Co bude pro závod klíčové?

Start. To bude devadesát procent úspěchu. Musí se dostat se na dobrou pozici, a pak nedělat chyby.

Hlavním soupeřem v boji o zlato by měl být Švýcar Schurter, který musel překousnout prohru v Londýně. Nyní dlouhodobě mluví o útoku na zlato. Může být obrovský tlak na hlavního konkurenta výhodou Kulhavého?

Před čtyřmi lety dával Schurter na sociální sítě dvacet minut před startem, že ho dělí pár desítek minut od zlata. I nyní je mimořádně nabuzený. Může pochopitelně jet naprosto dominantním způsobem. Švýcaři mají trenažér, kde se kolo naklání podle profilu tratě, jak ji nastavili do počítače. Jejich příprava je založená na vědecké bázi. Jenže někdy prostě základní faktor selže.

Kulhavý navíc může být ve větším klidu, protože olympijský titul už má.

Určitě. Schurter je výkonnostně stabilnější. Ale když má za zády Járu, cítí problém. Třeba začne v kritických pasážích bojovat za každou cenu o první pozici, jen aby se vyhnul riziku defektu nebo pádu. Ale to pochopitelně stojí hodně sil.

Mají soupeři z Kulhavého tedy respekt i přes letošní trable se zlomenou rukou?

Veliký. Znají jeho sílu.

Jak dopadne biker Jaroslav Kulhavý v nedělním olympijském závodu?
Získá zlato
55,8 %
Bude stříbrný
13,5 %
Vybojuje bronz
8,5 %
Medaili nezíská
22,2 %
Celkem hlasovalo 6749 čtenářů.

Reklama

Související témata: