Hlavní obsah

V Londýně hvězdy, v Riu komentátoři. Hradilek a Kolocová můžou aspoň na pivo

sob (Rio de Janeiro)Sport.cz

Před čtyřmi lety patřili mezi české hrdiny her v Londýně a moc chtěli na své úspěchy navázat i letos. Jenže plážová volejbalistka Kristýna Kolocová i vodní slalomář Vavřinec Hradilek po Riu nosí místo sportovní akreditace novinářskou jako komentátoři České televize.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Stříbrný medailista z OH v Londýně Vavřinec Hradilek se představí v roli spolukomentátora závodů pro Českou televizi.

Článek

Před cestou do Brazílie odrážel Hradilek dotazy známých, jestli ho nebude štvát, když bude v dějišti olympiády, ale ne jako závodník. „To bude úplně v pohodě," odpovídal Hradilek, jenž v dramatické bitvě o jediné olympijské místo mezi kajakáři podlehl Jiřímu Prskavcovi.

Jenže realita pak byla malinko odlišná. „Bylo takové zvláštní, když jsem doletěl a všichni sportovci v soupravách mířili do vesnice, trochu mě mrzelo, že nemůžu taky," připouštěl stříbrný medailista z Londýna.

Kolocová, jejíž olympijská naděje se začala rozplývat vloni v létě, když se její dlouholetá parťačka Markéta Sluková rozhodla změnit spoluhráčku, zažívala obdobné pocity. „Jsem sportovec srdcem i duší. Když to tu vidím, říkám si, že bych tam chtěla taky hrát," vyprávěla pátá žena z her v Londýně.

Po počátečním náznaku lítosti ale převážilo nadšení pro jejich novou pracovní zkušenost. Vždyť Kolocová dokonce zvažovala, že by žurnalistiku studovala. „Ale pak jsem měla dojem, že by to bylo hodně náročné skloubit se sportem, tak jsem zvolila sportovní management jako lehčí variantu," vysvětluje svoji studijní volbu.

V tiskovém středisku stadiónu na Copacabaně před sebou měla rozložené papíry s profily hráček. „Někoho znám, tam nepotřebuju vůbec nic. U chlapů je to jiné, tam je příprava nutná," vykládala Kolocová. Ani Hradilek nemusel kvůli přenosům trávit hodiny u internetu. „Vesměs každého trochu znám a jsem schopný k němu něco povědět," zůstával před přenosem v klidu.

Mezi vodními slalomáři má spoustu kamarádu. „Pořád se tu s někým bavím. Už jsme se domlouvali na pivo," hlásil Hradilek. I Kolocová zavítala do Českého domu, aby si mohla přiťuknout s kamarády. „To jsem si říkala, že je asi největší rozdíl, že si můžu dát pivo před výkonem. Před zápasem bych to samozřejmě neudělala, tady můžu," porovnávala.

Oba věří, že v Riu budou alespoň v pozici komentátorů u českých úspěchů. Hradilek viděl před startem soutěží mezi krajany potenciální medailisty ve všech čtyřech kategoriích, kajakářce Kateřině Kudějové dával i rady pro její olympijskou premiéru.

A Kolocová? Není tajemstvím, že její vztah se Slukovou byl po rozchodu páru na bodě mrazu. „Nemám problém Markétu s Bárou komentovat. Myslím, že jsem v tom objektivní a realistická, dokážu pochválit dobrou akci holek a zkritizovat to, co by zkritizoval každý jiný expert. A holkám samozřejmě fandím," ujišťuje.

Reklama