Hlavní obsah

Osedlají speciální edici chameleona. Při zahřátí mění barvu, říká Vakoč

Rio de Janeiro

Národním parkem Grumari vede velká část sobotního závodu silničních cyklistů na hrách v Riu. Závodníci absolvují 40 kilometrů ve stoupáních, osm kilometrů po kostkách, nechybí rovinaté úseky na větru. Nového olympijského šampióna prostě určí proměnlivá trať, která prověří skutečnou sílu a univerzálnost jezdců. Mnozí pojedou na stejně proměnlivých kolech.

Foto: Sport.cz

Čeští cyklisté (zleva) Leopold König, Zdeněk Štybar, Jan Bárta a Petr Vakoč při tréninku v Riu.

Článek

Specialized totiž připravil pro olympijské hry v Riu speciální edici kol hodící se přesně do divoké brazilské krajiny. „Naše kolo je designově hodně vidět," vykládá s úsměvem Petr Vakoč, borec patřící do sestavy týmu Etixx Quick Step, která využívá služeb zmíněného dodavatele strojů. A tak stejně jako krajan Zdeněk Štybar pojede na výjimečném bicyklu.

„Kola jsou oranžová, ovšem jde o speciální lak. Při zahřátí nad pětadvacet stupňů mění barvy do žluta. Je to něco jako chameleon," vysvětluje s úsměvem Vakoč.

Už si vše živě otestoval přímo na závodním okruhu v Riu. „V pondělí bylo kolem pětadvaceti, takže kolo měnilo během tréninku barvu. Jak bylo veliké vedro, celé se zbarvilo do žluta," popisuje Vakoč. „Podle mého jde o velmi pěknou záležitost. Bohužel si kolo nemůžeme po olympiádě nechat. Jde o speciální edici, dostali jsme kola pouze na jeden den, pak poputují k dealerům," vykládá Vakoč.

Speciální stroje budou mít nejen ve velkém zastoupení jezdci pro silniční závod, ale i borci bojující o medaile při závodě horských kol. Na „chameleonovi" bude o obhajobu zlata usilovat český biker Jaroslav Kulhavý, stejný materiál dostane Peter Sagan, který výjimečně pro olympijský závod přesedne ze silničního speciálu na horské kolo.

Reklama

Související témata:
Chameleon