Hlavní obsah

Ostrý nástup! Česká esa jdou hned do boje. Kdy bude první medaile?

Rio de Janeiro

V Pekingu jásala česká výprava po zlatu střelkyně Kateřiny Emmons hned po zahájení her, naopak v Londýně se na první českou medaili čekalo pět dnů, než předvedl stříbrnou jízdu peřejemi kajakář Vavřinec Hradilek. Jak vstoupí česká výprava do her v Riu?

Foto: Sport.cz

Čeští cyklisté (zleva) Leopold König, Zdeněk Štybar, Jan Bárta a Petr Vakoč při tréninku v Riu.

Článek

Hned několik medailových adeptů zahájí v prvních dnech olympiády své soutěže, ale pokud by někdo z české výpravy stoupal na stupně vítězů hned o úvodním víkendu, byla by to příjemná senzace.

Čeští cyklisté pojedou na Königa

Šanci porvat se o historický úspěch bude mít silné kvarteto cyklistů. V Riu je čeká trasa složená ze dvou okruhů, přičemž absolvují téměř 250 km a nastoupají přes pět tisíc metrů.

I proto bylo od začátku jasné, že Češi pojedou na Leopolda Königa. „Cítím se výborně. Mám váhu jako nikdy během kariéry," poukazuje osmadvacetiletý závodník na faktor, který je u vrchařů velmi důležitý. A jeho parťáci Petr Vakoč, Zdeněk Štybar i Jan Bárta jsou od začátku srozuměni s nevděčnou rolí domestiků. „Uděláme všechno, abychom Leovi maximálně pomohli. Máme na velmi dobrý výsledek," věří shodně borci se zkušenostmi z Grand Tour.

České střelkyně v boji o medaile

O finále na své hlavní trati 400 m polohově sní plavkyně Barbora Závadová, hned v úvodní den může čekat boj o medaile rovněž dvojici střelkyň Adéla Bruns, Nikola Mazurová ve vzduchové pušce.

V neděli se pokusí prodrat pavoukem až do finálových kol v šermu fleretem Alexander Choupenitch, jehož prvním sokem ale bude egyptský obhájce stříbra Abúelkásim.

První test své formy, s níž v posledních dnech nebyl příliš spokojený, absolvuje jeden z favoritů skifu Ondřej Synek, s postupem z rozjížďky do čtvrtfinále by stejně jako obhájkyně zlata Mirka Topinková Knapková neměl mít sebemenší problém.

Svůj turnaj rozehrají tenisté. První den by se na kurtu měly představit ve dvouhře Barbora Strýcová a Lucie Šafářová i deblový pár Lukáš Rosol, Radek Štěpánek. Horkokrevnost brazilského publika pocítí na vlastní kůži plážové volejbalistky Barbora Hermannová s Markétou Slukovou proti domácímu páru Agatha, Barbara. V neděli čeká první závodní jízda jednoho ze žhavých medailových adeptů mezi kajakáři na divoké vodě Jiřího Prskavce.

Reklama

Související témata: