Hlavní obsah

Cyklistka Van Vleutenová má po pádu těžký otřes mozku a prasklý obratel

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Nizozemská cyklistka Annemiek van Vleutenová má po děsivě vyhlížejícím pádu v závěru nedělního olympijského závodu s hromadným startem těžký otřes mozku a tři praskliny obratle. Podle informací televize NOS zůstává v nemocnici v péči lékařů na jednotce intenzivní péče, ale mimo ohrožení života.

Foto: Bryn Lennon, ČTK/AP

Nizozemská cyklistka Annemiek van Vleutenová.

Článek

Třiatřicetiletá cyklistka měla závod na téměř 137 kilometrů skvěle rozjetý a zdálo se, že společně s Američankou Marou Abbottovou se utkají o zlato. Jenže přišel smyk v zatáčce 11 kilometrů před cílem a hrozivý pád na obrubník medailové naděje utnul. Místo nich přinesl velké obavy o její zdraví, neboť dlouho nehybně ležela na kraji silnice.

Už během převozu do nemocnice byla ale podle zpráv z nizozemského tábora při vědomí a schopná smysluplně komunikovat. Jak informovali trenéři a lidé z jejího týmu, kteří zůstávají v nemocnici s ní, v tomto stavu byla i poté v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

"Jsem v nemocnici s několika zraněními a zlomeninami, ale zase bude dobře," vzkázala cyklistka na svém twitterovém účtu. "Ze všeho nejvíc jsem hrozně moc zklamaná, protože jsem jela nejlepší závod kariéry," litovala Van Vleutenová, že nedotáhla k úspěšnému konci útok na medaili.

Shodou nešťastných náhod přesně před rokem přitom skončila Nizozemka v nemocnici rovněž, když ji při tréninku v Itálii srazilo auto. Také tehdy utrpěla držitelka bronzu z časovky na loňských Evropských hrách vážnější zranění v podobě tří zlomených žeber, fraktury klíční kosti a potíží s plící.

Reklama