Hlavní obsah

Dárek k narozeninám! Armstrongová vyhrála potřetí za sebou cyklistickou časovku

Olympijskou časovku cyklistek vyhrála potřetí za sebou Američanka Kristin Armstrongová. V deštivém závodu v Riu de Janeiro dnes triumfovala před Ruskou Olgou Zabelinskou a Annou van der Breggenovou z Nizozemska, vítězkou nedělního silničního závod.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Americká favoritka Kristin Armstrongová na trati olympijské časovky.

Článek

Armstrongová si po triumfech v Pekingu a Londýně dala dárek ke čtvrtečním třiačtyřicetinám. Nejstarší cyklistická účastnice her zvítězila na téměř třicetikilometrové trati o pět a půl vteřiny. Je tak mezi silničáři vůbec první, kdo dokázal vyhrát svou disciplínu na třech OH.

Pro stříbro si dojela Zabelinská, která původně neměla v Brazílii vůbec startovat s ohledem na svou dopingovou minulost a podmínky, které pro start Rusů nastavil Mezinárodní olympijský výbor. Dvojnásobná bronzová medailistka z Londýna v časovce i silničním závodu však uspěla s odvoláním k Mezinárodní sportovní arbitráži.

Van der Breggenová mohla jet díky zlatu ze závodu s hromadným startem uvolněně, za Ruskou zaostala dvojnásobná vicemistryně světa z loňska o šest sekund.

Bez Sáblíkové...

Zatímco Zabelinskou zvláštní panel CAS, který zasedá během her přímo v Riu, na start klání pod pěti kruhy na okruhu Grumari pustil, nezávislí rozhodci neumožnili závodit dvanácté ženě loňského MS Martině Sáblíkové. V Brazílii se tak jelo bez české účasti.

Po čtvrthodině v sedle udělala velkou jezdeckou chybu jedna z favoritek Nizozemka Ellen van Dijková. Skončila mimo silnici, ztratila přibližně 15 vteřin a v cíli ji to pak muselo hodně mrzet, protože skončila čtvrtá a na svou krajanku má ve výsledkové listině jedenáctivteřinové manko.

Skvěle jedoucí Zabelinská dlouho vedla, a když za sebou dobrým časem nechala i Van der Breggenovou, čekalo se už jen na dojezd Armstrongové, poslední ženy na startu z 25 účastnic. V cíli nakonec jásala zkušená Američanka, která se už během kariéry dvakrát rozloučila se závodní kariérou.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Cyklistika - silniční:
Ženy - časovka (29,7 km):
1. Armstrongová (USA) 44:26
2. Zabelinská (Rus.) -5
3. Van Der Breggenová -11
4. Van Dijková (obě Niz.) -22
5. Longová Borghiniová (It.) -25
6. Villumsenová (N. Zél.) -28
7. Whittenová (Kan.) -35
8. Brennauerová (Něm.) -56.

Reklama