Hlavní obsah

Nikdy jsem nedopovala. Vždyť jsem kojila dítě, hájí se stříbrná Ruska

ram (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Pouhých pět sekund rozhodlo bitvu o zlato v časovce žen na olympijských hrách v Riu. Zlato už v křesle pro lídra závodu bujaře slavila Ruska Olga Zabelinská, která v Riu vůbec neměla startovat. Jenže nakonec ji úsměv z tváře sebrala Američanka Armstrongová, která časovku pod pěti kruhy ovládla potřetí v řadě.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruská cyklistka Olga Zabelinská na trati olympijské časovky.

Článek

„Jsem šťastná a současně zklamaná. Myslela jsem, že budu mít zlato. Prohrát ho o pět sekund je bolestivé. Nicméně mám medaili. A ta je důležitá. Pro mě, pro Rusko," říkala Zabelinská, když vystoupila na druhý nejvyšší stupínek.

Její přítomnost v závodě vyvolávala velké emoce. Kvůli dopingové minulosti měla dvojnásobná bronzová medailistka z olympijských her v Londýně 2012 start zakázaný. V roce 2014 byla v jejím těle objevena při dopingovém kontrola látka oktopamin.

Už měla letenky do Ruska

Na základě regulí neměla v Riu nastoupit. Jenže pětatřicetiletá závodnice se odvolala proti vyloučení z bojů pod pěti kruhy k Mezinárodní sportovní arbitráži zasedající přímo v dějišti her a uspěla.

„Už jsem měla letenku zpátky do Ruska, dokonce jsem mířila na letiště. Ale zavolali mi, že zůstávám. Nejhorší bylo právě to čekání na verdikt," posteskla si Zabelinská.

Když bylo jasné, že Rusku z průběžného prvního místa sesadila Armstrongová, byla to bolestivá zpráva pro nizozemskou závodnici Van Dijkovou. Po Rusce se znechuceně ohlédla, hodila si ručník přes hlavu a se slzami v očích opustila koutek pro tři nejlepší závodnice.

Místo dopingu nemoc a mořské plody?

„Nechci nikoho soudit. Naučila jsem se, že se mám soustředit jen na vlastní výkon, který skutečně mohu ovlivnit. Gratuluji oběma závodnicím, které jsou se mnou na stupních," nechtěla třiačtyřicetiletá Kristin Armstrongová ještě více rozdmýchávat napjatou atmosféru.

Zabelinská se obhajovala, že její problém s pozitivním dopingovým vzorkem vznikl, když byla v Kostarice. „Oktopamin může ve větší míře produkovat tělo v důsledku nemoci, třeba po konzumaci mořských plodů," řekla ruská závodnice.

„Když jsem podle výsledků dopingových komisařů porušila pravidla, kojila jsem třetí dítě. Žádná matka by si vědomě nevzala jakékoliv prostředky, jimiž by ohrozila život potomka. A já nejsem výjimka," hájila se Zabelinská v cíli olympijské časovky.

A že na ni soupeřky hledí přes prsty a řada z nich ruské závodnici ke stříbru nepogratulovala? „Je fakt, že se maximálně pozdravíme. Téměř nikdo nepřišel a nepotřásl mi rukou. Ale je mi to jedno. Nikdy v životě jsem nedopovala. A nevěřím, že všichni ruští sportovci dopovali," prohlásila Zabelinská se stříbrem na krku.

Reklama

Související témata: