Hlavní obsah

Wiggins je opět hrdinou, jako jediný Brit má osm medailí z OH

Britský cyklista Bradley Wiggins naplnil své sny o osmé olympijské medaili a stal se díky ní opět hrdinou. V jednom z dosavadních vrcholů her v Riu de Janeiro byl členem kvarteta, které v nezapomenutelné finálové bitvě ve stíhacím závodu udolalo rivala Austrálii. Úspěch v posledním velkém závodu kariéry udělal z Wigginse nejúspěšnějšího Brita historie pod pěti kruhy.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Bradley Wiggins pózuje se zlatou medailí.

Článek

Dosáhl přesně toho, proč se znovu vrátil na dráhu. Britové navíc triumf ozdobili dalším světovým rekordem, když jeden stihli už na cestě do finále. Wiggins, Ed Clancy, Owain Doull a Steven Burke zvládli čtyřkilometrovou trať za 3:50,265 minuty.

"Před osmnácti měsíci byly určité pochyby, jestli se mi povede vrátit a tohle zvládnout. Pro tenhle tým to bylo zlato, nebo nic," uvedl Wiggins. "Ale když máte v týmu takovéhle kluky, usnadňuje vám to život. Bylo to něco fantastického. A teď jdeme slavit, čeká nás asi pěkná kocovina."

Olympijská sbírka šestatřicetiletého rodáka z belgického Gentu čítá pět zlatých, jedno stříbro a dva bronzy. Ačkoliv na dráze začínal s velkou cyklistikou, jednu zlatou medaili má z Londýna 2012 ze silniční časovky. Vyhrál ji jen týden a půl poté, co ovládl Tour de France.

Jiný dráhař Chris Hoy je druhý se sedmi cennými kovy za šest zlatých a stříbro. "Abych byl upřímný, o tomhle jsem vůbec nepřemýšlel. Možná o tom jednou povyprávím dětem, až budou starší," řekl populární "Wiggo", který je držitelem Řádu britského impéria a po výhře na Tour byl pasován na rytíře, takže může používat titul Sir.

Cesta za posledním zlatem byla dlouhá a trnitá. "Opustil jsem silnici, vzdal se velkého platu a šel zase na dráhu, kde jsem byl jedním z mnoha. Musel jsem začínat zase od nuly," připomněl Wiggins.

Ale vidina posledního velkého úspěchu byla obrovským hnacím motorem. "Chtěl jsem končit přesně takhle, na vrcholu. A ne v dešti na nějakém mizerném závodě ve Francii. Tohle je nejlepší možný konec, který jen mohl být. Klobouk dolů před Australany, jeli skvěle. Je úleva, že jsme to zvládli," řekl Wiggins.

Úleva to byla i proto, že on sám po letošní porážce právě s Austrálií ve finále domácího světového šampionátu v Londýně slíbil úspěšnou odvetu na OH. "Tréninkové kempy ve vysokých nadmořských výškách, brzké začátky tréninků, pozdní konce... Cyklistika i na Štědrý den. To vše jen pro tento den. A my to dokázali," pochvaloval si Wiggins.

Zavzpomínal i na svou první olympijskou medaili - bronz ze stíhačky v Sydney 2000. "Měl jsem bronz a jen si tak pomyslel, že když pak v pondělí budu muset na úřad práce, budu už moct vždycky říct, že mám ten bronz z olympiády," podotkl Wiggins.

Potvrdil, že skončí. "Mé děti potřebují opravdového tátu. A má žena zase opravdového manžela," řekl Wiggins.

V září ještě pojede etapový podnik Kolem Británie a úplný konec kariéry by měl v listopadu obstarat Šestidenní závod na dráze v Gentu. "Bude to krásný končit kariéru tam, kde jsem se narodil a kde to všechno začalo. Pamatuji, jak jsem tam byl jako dítě se svým tátou, když tam závodil. To místo se od té doby nezměnilo," uvedl Wiggins.

Reklama