Hlavní obsah

Shrnutí posledního soutěžního dne: Kulhavý stříbrem zaokrouhlil českou sbírku v Riu na 10 medailí

Rio de Janeiro

Biker Jaroslav Kulhavý vybojoval pro českou výpravu v Riu de Janeiro v poslední soutěžní den jubilejní desátou olympijskou medaili, do sbírky s jedním zlatem a sedmi bronzy přidal druhé stříbro. Kulhavý dojel při obhajobě zlata druhý za Švýcarem Ninem Schurterem, který mu oplatil čtyři roky starou porážku z Londýna.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Jaroslav Kulhavý na trati olympijského závodu.

Článek

V průběhu závodu vše nasvědčovalo repríze souboje obou dlouholetých rivalů. Hlavní favorité se brzy usadili v čele a vzdalovali se ostatním. Na závěrečný finiš ale tentokrát nedošlo. Schurter rozhodl nástupem v předposledním ze sedmi okruhů, na který už Kulhavý nedokázal zareagovat.

I tak si s přehledem dojel pro další velkou medaili. Za švýcarským suverénem posledních let skončil druhý stejně jako na letošním mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Schurter k pěti titulům světového šampiona přidal třetí olympijskou medaili a má kompletní sbírku. Třetí místo obsadil Španěl Carlos Coloma.

Běžecký maraton vyhrál jako druhý Keňan v historii Eliud Kipchoge. Hlavní favorit závodu ovládl závěrečnou atletickou disciplínu her v Riu v čase 2:08:44 s velkým náskokem před Etiopanem Feyisou Lilesou. Třetí doběhl Američan Galen Rupp, který před týdnem na dráze obhajoval stříbro z Londýna v běhu na 10.000 metrů, ale skončil pátý. V maratonu si spravil chuť ziskem bronzu i osobním rekordem 2:10:05.

Finálové duely v kolektivních sportech ovládli v basketbalu podle očekávání favorizovaní Američané, ve volejbale triumfovali po dvanácti letech domácí Brazilci a v házené nečekaně uspěli Dánové. Basketbalisté USA obhájili zlaté medaile po výhře 99:66 nad Srbskem a triumfovali na hrách už popatnácté z osmnácti možností. Bronz vybojovali Španělé, kteří o bod zdolali Austrálii.

Brazilští volejbalisté získali třetí olympijské zlato v historii, Itálii ve finále porazili 3:0 po setech 25:22, 28:26, 26:24. Bronz vybojovali Američané po vítězství 3:2 nad Ruskem.

Házenkáři Dánska ve finále překvapivě zdolali obhájce prvenství Francii 28:26 a nedovolili jí získat třetí zlato po sobě. Seveřané slaví historicky první olympijský kov z mužského turnaje. Bronz patří Německu.

Reklama

Související témata: