Hlavní obsah

Hráč amerického fotbalu si vzal v NFL volno kvůli ragby na OH

Rio de Janeiro

Medailové naděje skončily pro vítěze Super Bowlu Nata Ebnera hned v základní skupině olympijského turnaje v sedmičkovém ragby. Američané do čtvrtfinále po prohře s favorizovaným Fidži těsně nepostoupili a ve čtvrtek je čeká boj o konečné 9. místo se Španělskem.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Nate Ebner, americký ragbista a také úspěšný hráč NFL.

Článek

"Doufám, že si lidi doma i tak stihli všimnout, jak skvělý tenhle sport je," řekl Ebner, jenž navzdory úspěšnému působení v prestižní lize amerického fotbalu NFL pokládá olympijský start a ragby za srdeční záležitost.

Sedmadvacetiletý stokilový pořízek se věnoval výhradně ragby až do nástupu na univerzitu v Ohiu a v sedmnácti letech se dokonce dostal coby nejmladší člen do americké reprezentace. Po smrti otce, který ho dlouhá léta trénoval, ale přešel k americkému fotbalu a vybudoval si v něm úspěšnou kariéru.

V roce 2015 triumfoval s New England Patriots ve finále NFL, i po triumfu v prestižním Super Bowlu mu ale sen o olympijském startu v hlavě zůstal. Na jaře si proto na trenérovi Billu Belichickovi vymohl povolení ke vstupu do americké reprezentace v sedmičkovém ragby.

V olympijském turnaji si Ebner připsal dvě položené pětky, zároveň ale dostal i jeden trest za nedovolené bránění, když v zápalu boje nedokázal zkrotit fotbalové návyky z posledních let. Nasazení ragbistů na něj ale udělalo obrovský dojem. "V NFL nikdo takhle rychle neběhá a nebrání. Je to neuvěřitelné," řekl.

Kvůli startu v Riu Ebner zmešká dva týdny přípravy na novou sezonu, která odstartuje 8. září, v klubu si ale jeho služeb váží a zpoždění mu tolerují. Vedení Patriots to potvrdilo i tím, že s Ebnerem už před olympijskými hrami prodloužilo smlouvu o další dva roky.

Reklama