Hlavní obsah

Švédsko - USA 1:1, na penalty 4:3Fotbalistky USA vypadly ve čtvrtfinále, poprvé nebudou ve finále. Dál jdou i Brazilky

Brasília/Rio de Janeiro
Aktualizováno

Tým fotbalistek USA poprvé od zařazení ženského fotbalu do olympijského programu nezíská medaili. Obhájkyně zlata prohrály ve čtvrtfinále na penalty se Švédskem. Američanky vyhrály čtyři z pěti olympiád, na kterých se ženský fotbal hrál. Pouze v roce 2000 v Sydney je ve finále porazily Norky.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Morgan Brianová z USA ve čtvrtfinálovém utkání proti Švédsku.

Článek

Jejich čtvrtfinálové utkání se Švédskem skončilo po základní hrací době i po prodloužení remízou 1:1 a poprvé v historii ženských fotbalových turnajů rozhodovaly o postupu penalty. Z amerického týmu chybovaly Alex Morganová a Christen Pressová, na straně Seveřanek svůj pokus neproměnila pouze Linda Sembrantová. Rozhodující penaltu za Švédky dala Lisa Dahlkvistová.

"Myslím, že jsme hráli proti zbabělcům. Lepší tým dnes nevyhrál," řekla zklamaná americká brankářka Hope Solová, které se nelíbil defenzivní styl soupeře. Trenérka Švédek Pia Sundhageová na to reagovala: "Je v pořádku, když jste zbabělec, a vyhrajete."

"Američanky hrály útočněji, ale my jsme velmi dobře bránily. Fakt, že padly pouze dva góly a musely se kopat penalty, něco vypovídá o naší defenzívě," dodala Sundhageová.

Solová si musela vyslechnout výsměšné skandování brazilských fanoušků. Ti pokaždé, když se americká brankářka dotkla míče, volali "zika". Reagovali tak na komentáře Solové na sociálních sítích ohledně nákazy virem.

Brazilky postoupily až po penaltách

Favorizované Brazilky postoupily do semifinále až díky úspěšně zvládnutému penaltovému rozstřelu s Austrálií. V normální hrací době diváci v Belu Horizonte branku neviděli. Domácí se v semifinále utkají se Švédskem, druhou dvojici tvoří Německo a Kanada.

Největší šanci ke vstřelení gólu měla až v závěru prodloužení Marta, avšak její střelu vytěsnila australská brankářka mimo tři tyče. Když pak kapitánka domácích neproměnila v rozstřelu za stavu 4:4 penaltu, měly k postupu blíže Australanky.

Katrina Gorryová ale neuspěla a stejně se v osmé sérii vedlo i Alanně Kennedyové, jejíž pokus skvěle zneškodnila brazilská brankářka Barbara.

Mezi nejlepší čtveřici se dostala i Kanada, těsné vítězství nad Francií zařídila v Sao Paulu jediným gólem utkání Sophie Schmidtová.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Fotbal - ženy, čtvrtfinále:
USA - Švédsko 1:1 po prodl. (1:1, 0:0), na pen. 3:4
Branky: 77. Morganová - 61. Blacksteniusová.
Čína - Německo 0:1 (0:0)
Branka: 76. Behringerová.
Kanada - Francie 1:0 (0:0)
Branka: 55. Schmidtová.
Brazílie - Austrálie 0:0 po prodl., na pen. 7:6

Reklama

Související témata: