Hlavní obsah

USA - Japonsko 110:64Americké basketbalistky smetly ve čtvrtfinále OH Japonky, Australanky budou bez medaile

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Americké basketbalistky vyhrály ve čtvrtfinále olympijského turnaje nad Japonskem 110:64 a v pátém ze šesti vystoupení v Riu de Janeiro překonaly stobodovou hranici. Při útoku už na šesté zlato za sebou si připsaly 47. výhru v řadě pod pěti kruhy. Ve čtvrtečním boji o finále čekají Američanky v repríze finále z minulé olympiády v Londýně Francouzky, které vyhrály nad Kanadou 68:63.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Brittney Griner (vpravo) a Elena Delle Donne z USA se radují z výhry nad Japonkami.

Článek
Fotogalerie

Rozdíl 46 bodů byl druhým největším na turnaji poté, co v úvodním zápase Američanky vyhrály nad Senegalem 121:56 a překonaly vlastní historický rekord olympijských her v rozdílu skóre.

Japonky se mohly utěšovat tím, že průměrný rozdíl Američanek v Riu je 44,6 bodu, a proti týmu s historickou bilanci 64 výher a jen tří porážek neměly sebemenší šanci.

Sedm Američanek si v utkání připsalo dvouciferný počet bodů a s 19 body jim vládly Diana Taurasiová a Maya Mooreová.

Francouzky jsou při své třetí účasti pod pěti kruhy v semifinále podruhé. Před čtyřmi roky v Londýně prohrály v boji o zlato s USA o 36 bodů. Kanada neúspěšně bojovala o první semifinálovou účast od roku 1984. V dresu vítězek zaznamenala 14 bodů Sandrine Grudaová, za Kanadu dala 15 bodů Kim Gaucherová.

Australské basketbalistky skončí poprvé po 24 letech bez medaile

Basketbalistky Austrálie podlehly ve čtvrtfinále olympijského turnaje mistryním Evropy ze Srbska 71:73 a poprvé od Barcelony 1992 nebudou mít pod pěti kruhy medaili. Bronzový tým z předloňského mistrovství světa obhajoval v Riu de Janeiro třetí místo, na předchozích hrách byl třikrát za sebou třetí a jeho medailová série trvala od bronzu v Atlantě 1996.

V Riu přitom Australanky, které se v úspěšné éře staly také v roce 2006 mistryněmi světa, vyhrály bez porážky základní skupinu, zatímco jejich soupeřky uspěly jen proti Číně a Senegalu. Ve čtvrtfinále se ale odehrála vyrovnaná bitva, v níž měly nečekaně v koncovce navrch Srbky. Ana Dabovičová k senzačnímu postupu přispěla 24 body, opora USK Praha Sonja Petrovičová byla třetí nejlepší střelkyní týmu s 13 body.

"Srbsko tu píše historii. Je mi ctí být součástí tohoto týmu," řekla dojatá Danielle Pageová, americká rodačka, jež vlastní srbské občanství teprve od loňského března.

Australskému týmu nepřinesly vítězství výkon Elizabeth Cambageové, autorky 29 bodů a 11 doskoků, ani podkošová převaha. "Zabily nás ztráty. Moc jsme zahazovaly míč," komentovala 26 ztracených míčů pětatřicetiletá Penny Taylorová, jež se na olympiádě loučí s reprezentací a po sezoně WNBA ukončí celou kariéry. "Je to zklamání, ale soupeř zaslouží uznání, hrál dnes dobře," dodala dvojnásobná stříbrná medailistka z OH a mistryně světa.

Srbky, které vloni premiérově vyhrály evropský šampionát, se v semifinále utkají se Španělkami. Úřadující vicemistryně světa, které před čtyřmi lety na olympijských hrách v Londýně chyběly, porazily Turecko 64:62 dvoubodovým košem Anny Cruzové v poslední sekundě.

Rio de Janeiro - XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Basketbal - ženy, čtvrtfinále:
Srbsko - Austrálie 73:71 (20:20, 35:37, 51:52),
Španělsko - Turecko 64:62 (12:17, 29:25, 42:47)
USA - Japonsko 110:64 (30:23, 56:46, 81:59)
Francie - Kanada 68:63 (16:25, 32:37, 50:50)
Dvojice pro semifinále:
Španělsko - Srbsko
USA - Francie

Reklama

Související témata: