Hlavní obsah

USA - Argentina 105:78Basketbalisté USA bez problémů prošli do semifinále, kde narazí na mistry Evropy

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Američtí basketbalisté snadno prošli do semifinále olympijského turnaje v Riu de Janeiro po výhře 105:78 nad Argentinou. Proti týmu, který jim v roce 2004 přivodil dosud poslední prohru pod pěti kruhy, se dařilo zejména Kevinu Durantovi, jenž nastřílel 27 bodů a přidal sedm doskoků a šest asistencí. V boji o finále se Američané utkají s mistry Evropy Španěly, kteří přehráli Francii 92:67. Nikola Mirotič k tomu přispěl 23 body. Zápas byl reprezentační derniérou pro francouzskou hvězdu Tonyho Parkera, který byl se 14 body nejlepším střelcem svého týmu.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

DeMarcus Cousins (vlevo) v souboji s Argentincem Luisem Scolou ve čtvrtfinálovém duelu olympijského turnaje.

Článek

Argentinci, kteří mají na kontě zlaté olympijské medaile z roku 2004, drželi s Američany krok jen první čtvrtinu. Do druhé části vstoupily hvězdy z NBA šňůrou 11:0, odskočily na 15 bodů a od té doby měly zápas plně pod kontrolou. Argentinští veteráni už se stihli přiblížit jen na devět bodů, na což Američané odpověděli další šňůrou 13:0 a ještě před poločasem bylo rozhodnuto.

Výběr USA už si pak mohl dovolit šetřit síly na těžké semifinále se Španělskem, které po nevydařeném vstupu do turnaje vyhrálo jasně poslední čtyři zápasy a zřejmě našlo potřebnou formu, aby mohlo Američany potrápit.

Vyřazení Argentiny nejspíš znamená konec reprezentačních kariér pro její zlatou generaci v čele s Manu Ginobilim.

Australané přehráli vicemistry Evropy

Australští basketbalisté postoupili do semifinále olympijského turnaje jako první. Ve čtvrtfinále jasně přehráli vicemistry Evropy z Litvy 90:64 a v boji o postup do finále vyzvou vítěze duelu mezi Srbskem a Chorvatskem.

Australané od začátku předváděli kolektivní výkon podpořený přesnou střelbou z dálky a převahou pod košem, kde se jim povedlo zcela eliminovat hlavní hvězdu soupeře Valančiunase. Rychle si vybudovali dvouciferný náskok a ten jen navyšovali, jelikož Litevci marně hledali formu z loňského mistrovství Evropy. Především obrana jim nefungovala a v útoku nedal žádný z hráčů více než 12 bodů.

To na straně Austrálie byl s 24 body nejlepším střelcem Patty Mills. Dalších 15 bodů přidal druhý z rozehrávačů z NBA Matthew Dellavedova.

Výsledky basketbalu mužů na OH v Riu de Janeiro
XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Basketbal - muži:
Čtvrtfinále:
Austrálie - Litva 90:64 (26:17, 48:30, 70:43),
Španělsko - Francie 92:67 (19:16, 43:30, 69:49)
USA - Argentina 105:78 (25:21, 56:40, 87:61).
Čtvrtek:
03:15 Chorvatsko - Srbsko.

Reklama

Související témata: