Hlavní obsah

Alison, Bruno Schmidt - Nicolai, Lupo 2:0Alison a Bruno získali pro Brazílii zlato v plážovém volejbalu

Rio de Janeiro

Brazílie se po finálovém nezdaru žen na olympijských hrách v Riu de Janeiro přece jen dočkala zlaté medaile v plážovém volejbalu. Úřadující mistři světa Alison a Bruno Schmidt v zápase o zlato porazili Italy Paola Nicolaie a Daniela Lupa 2:0.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Brazilec Alison Cerutti jásá po výhře ve finále beachvolejbalového turnaje.

Článek
Fotogalerie

V duelu o třetí místo zdolali Nizozemci Alexander Brouwer a Robert Meeuwsen ruský pár Vjačeslav Krasilnikov, Konstantin Semjonov také ve dvou setech. Pro svou zemi tak v plážovém volejbale při svém debutu pod pěti kruhy získali první olympijskou medaili.

Italští mistři Evropy si ve finále před zaplněnou arénou na slavné pláži Copacabana od počátku počínali odvážně a v místy velmi hustém dešti se dostali do vedení 5:1. První sada nakonec došla až do těsné koncovky, kterou zvládli lépe domácí a vyhráli 21:19.

I v druhé sadě vždy byli o několik bodů napřed evropští volejbalisté, ale Jihoameričané se dokázali utrhnout na 20:17 a před nadšeným publikem využili hned první mečbol. Dvoumetrový Alison má medaili z druhé olympiády za sebou, v Londýně získal s Emanuelem stříbro.

Bronz berou Nizozemci

Brazílie vybojovala zlaté medaile v plážovém volejbalu podruhé. Před 12 lety v Aténách zvítězili Emanuel s Ricardem Santosem.

Brouwer a Meeuwsen ještě v poloprázdné aréně předčili soupeře zejména díky preciznímu útoku, Meeuwsenovi se navíc dařilo na síti neutralizovat 210 centimetrů vysokého Semjonova. Ruští vicemistři Evropy nevyužili dva setboly v prvním setu, Nizozemci ho získali a převahu potvrdili ve druhém.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Plážový volejbal:
Muži:
Finále:
Alison, Bruno Schmidt (Braz.) - Nicolai, Lupo (It.) 2:0 (19, 17)
O 3. místo:
Brouwer, Meeuwsen (Niz.) - Krasilnikov, Semjonov (Rus.) 2:0 (21, 20)

Reklama