Hlavní obsah

Čína - Srbsko 3:1Čínské volejbalistky se po 12 letech vrátily na olympijský trůn

Rio de Janeiro

Čínské volejbalistky se po dvanácti letech vrátily na olympijský trůn. Už ve čtvrtfinále vyřadily Brazilky, které kralovaly dvěma předchozím olympiádám, a ve finále v Riu de Janeiro zdolaly Srbsko 3:1. Oplatily mu tak hladkou prohru ze základní skupiny.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Čínské volejbalistky se radují z olympijského triumfu.

Článek

Ve finále se potkaly dva nejlepší týmy z loňského Světového poháru a navrch měla opět Čína. Srbské volejbalistky chtěly napodobit vodní pólisty, kteří o pár hodin dříve získali pro svou zemi první zlato. Také hladce vyhrály první set 25:19, ale změny v čínské sestavě přinesly zlepšení na podání i na síti.

Další tři sety byly čínskou záležitostí a mistryně Evropy z roku 2011 marně hledaly účinnou protizbraň. Ve třetím setu sice téměř zlikvidovaly osmibodové manko, ale koncovka patřila opět Asijkám. Ty pak díky brilantní obraně vyhrály i přetahovanou ve čtvrtém setu.

Hlavní postavou byla znovu jednadvacetiletá Ču Tching, nejproduktivnější hráčka na turnaji, která poprvé zazářila na juniorském světovém šampionátu v roce 2013 v České republice. K finálové výhře přispěla 25 body a Srbky si s jejím razantním útokem často nevěděly rady.

Lang Pching, která sama jako hráčka získala zlato v roce 1984 v Los Angeles, se na třetí pokus dočkala i jako trenérka. V roce 1996 v Atlantě čínský tým pod její taktovkou prohrál ve finále, stejně jako Američanky, které vedla v roce 2008 v Pekingu. Tentokrát její svěřenkyně proměnily hned první mečbol a za hodinu a 37 minut mohly začít slavit.

Zlato coby hráčka i trenérka má Lang Pching jako první volejbalistka. "Vůbec není pro mě důležité, že jsem vstoupila do historie. Jsem strašně šťastná za všechny moje mladé holky, které na tohle tak tvrdě trénovaly," řekla. Jejím svěřenkyním přitom hrozilo vyřazení už ve skupině, z níž prošly až z posledního místa. Pak ale šokovaly domácí Brazilky.

"Před turnajem jsem vůbec nečekala, že ho můžeme vyhrát. Doufala jsem, že když budeme mít štěstí, bude z toho medaile. Máme mladý tým, dělá výkyvy. Na začátku jsme nehrály dobře, ale v klíčových chvílích pak už ano," dodala trenérka.

Volejbal - ženy:
Finále:
Čína - Srbsko 3:1 (-19, 17, 22, 23)
Rozhodčí: Rodríguezová, Rolfová (Šp.). Čas: 97 min. Diváci: 8773.
Nejvíce bodů: Ču Tching 25, Chuej Žuo-čchi 13, Sü Jün-li 12 - Boškovičová 23, Rašičová 16, Mihajlovičová a Maleševičová po 11.
Další pořadí:
3. USA
4. Nizozemsko
5. Brazílie, Japonsko, Rusko, Korea.

Reklama

Související témata: