Hlavní obsah

Dánsko - Francie 28:26Házenkáři Dánska ve finále olympijského turnaje zdolali Francii

Rio de Janeiro

Házenkáři Dánska nečekaně vyhráli olympijský turnaj v Riu de Janeiro. V nedělním finále překvapivě porazili obhájce prvenství Francii 28:26 a nedovolili jí získat třetí zlato po sobě po triumfech v Pekingu a Londýně. Seveřané slaví historicky první olympijský kov z mužského turnaje a hned ten nejcennější. Bronz vybojovalo Německo po výhře 31:25 nad Polskem.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Házenkáři Dánska slaví zlato na olympiádě v Riu. Na snímku je Mikkel Hansen.

Článek
Fotogalerie

Ve finále zpočátku vedli favorizovaní Francouzi, ale Dánům se na konci první půle povedl obrat a do šaten šli s dvoubrankovým vedením. Obhájce zlata pak několikrát nevyužil šanci na srovnání a dopustil se nezvykle velkého množství technických chyb v útoku.

Dánům naopak vycházely střely ze střední vzdálenosti a v 49. minutě získali rozhodující pětigólový náskok. Nikola Karabatic pak sice v 57. minutě snížil na rozdíl jediné branky, jenže vzápětí z pravého křídla kontroval drzým průnikem Svan a závěr Seveřané zvládli takticky výborně. Na dánské finálové výhře se nejvíce podílel osmi góly nejlepší střelec utkání Mikkel Hansen.

Do neděle přitom Dánové finále velkých světových akcí nezvládali, na MS prohráli souboj o zlato ve všech třech případech. V Riu jim vyšla odveta za nepovedená finále proti týmu galského kohouta z předloňského domácího Eura a světového šampionátu v roce 2011.

"Nemám slov, je to fantastické," řekl po finále se slzami v očích dánský lídr Hansen. "V ostatních finále proti Francii jsme byli vždy od začátku nervózní, ale dnes jsme měli dobrý start. Měli jsme dobře zvolenou taktiku a Francii nepustili k jejím zbraním," pochvaloval si nejlepší házenkář světa za minulý rok.

Francie získala čtvrtou olympijskou medaili, vedle zlatých z let 2008 a 2012 má ve sbírce ještě jeden bronz.

Německo bere bronz

Němci se vrátili pod pěti kruhy na stupně vítězů po dvanácti letech a vybojovali pátý cenný kov v historii olympijských her. Letošní mistři Evropy mají ve sbírce už po dvou zlatých a dvou stříbrných medailích. Naposledy se radovali z druhého místa v roce 2004 v Aténách.

Do duelu o bronz dnes sice lépe vstoupilo Polsko, Němci ale manko brzy zlikvidovali. První poločas vyhráli 17:13 a po přestávce náskok ještě zvýraznili. Nejlepšími střelci vítězného týmu byli Tobias Reichmann se sedmi a kapitán Uwe Gensheimer s šesti góly.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Házená - muži:
Finále:
Dánsko - Francie 28:26 (16:14)
Nejvíce branek: Hansen 8/1, Svan, Sondergaard, Toft Hansen a Olsen po 4 - Guigou 6, N. Karabatic 5, Narcisse 4.
O 3. místo:
Německo - Polsko 31:25 (17:13)
Nejvíce branek: Reichmann 7, Gensheimer 6/3, Wiencek 5 - Lijewski 5, Krajewski 5/1.
Další pořadí:
5. Chorvatsko
6. Slovinsko
7. Brazílie
8. Katar

Reklama