Hlavní obsah

Italský boxer Tommasone zařídil vítěznou premiéru profesionálů

Ital Carmine Tommasone se zapsal do sportovní historie jako první profesionální boxer, který zasáhl do bojů na olympijských hrách. V zápase lehké váhy do 60 kilogramů porazil 3:0 na body Mexičana Lindolfa Delgada.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Italský boxer Carmine Tommasone oslavuje vítězství proti Mexičanovi Delgadovi.

Článek

"Mám hroznou radost, olympiáda je velký sen každého sportovce," uvedl dvaatřicetiletý Tommasone po jasné výhře nad soupeřem mladším o jedenáct let.

Ještě jako amatér neúspěšně usiloval o start na hrách v Pekingu. Díky červnovému rozhodnutí světové asociace AIBA pustit na olympiády profesionály dostal druhou šanci.

"Když jsem zjistil, že se mohu kvalifikovat, hned jsem se do toho pustil," řekl Ital, který si vybojoval účast v Riu minulý měsíc ve Venezuele.

V profiringu zatím absolvoval 15 zápasů v Itálii a všechny vyhrál. "Tady je to hodně jiné. Boxuje se na tři kola, normálně se chystám na deset nebo dvanáct kol. Je třeba jít na to chytře," uvedl Tommasone.

Hned v prvním utkání skončil olympijský turnaj pro Hassana N'Dama, který je největším jménem ze tří profesionálů, kteří do Ria přijeli. Někdejší šampion organizací WBO a WBA prohrál ve váze do 81 kg 0:3 s domácím Michelem Borgesem. Dvaatřicetiletý Kamerunec si tak ani na druhý pokus nedokázal splnit sen o olympijské medaili, která mu unikla již v roce 2004 v Aténách, kde vypadl v kategorii do 75 kg ve čtvrtfinále.

Jako poslední z profesionálních boxerů v Riu vstoupí do turnaje Thajec Amnat Ruenroeng, kterého čeká ve váze do 60 kg Argentinec Ignacio Perrin.

Reklama

Související témata: