Hlavní obsah

Dětství ve favele, bratranec drogový dealer. Příběh olympijské vítězky Silvaové připomíná Popelku

Rio de Janeiro

Trochu jako pohádková Popelka se může cítit brazilská judistka Rafaela Silvaová, která na olympijských hrách v Riu de Janeiro vybojovala pro hostitelskou zemi premiérové zlato. Čtyřiadvacetiletá místní rodačka totiž vyrůstala v jedné z nejznámějších favel Cidade de Deus (Město bohů), jež proslula vysokou kriminalitou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Olympijská vítězka Rafaela Silvaová (v modrém kimonu) ve finálovém souboji se Sumijou Dordžsürenovou z Mongolska.

Článek

Jeden z mých bratranců byl drogovým dealerem," vzpomínala Silvaová na nelehké dětství. "Uvědomila jsem si, že judo je jedinou možností, jak utéci z tohoto smutného a drsného života," dodala.

Když jí bylo sedm, dali ji rodiče i se starší sestrou Raquel k bývalému trenérovi juda Geraldu Bernardesovi, který v sousední favele vedl školu bojových umění. Toho dívky zaujaly a řekl jim: "Když přestanete s pouličními rvačkami, udělám z vás špičkové judistky."

Zatímco Raquel v 15 letech otěhotněla, Rafaela se zakousla do tréninku a v roce 2008 se stala juniorskou mistryní světa. Totéž se jí podařilo o pět let později i mezi dospělými, mezitím si prožila zklamání po diskvalifikaci na olympiádě v Londýně.

"Lidé mě nazývali opicí a tvrdili, že patřím do klece," vzpomínala Silvaová na nejhorší období kariéry, kdy dokonce uvažovala o tom, že s judem přestane. Nakonec si to však rozmyslela, ještě více se vrhla do tréninku a o čtyři roky později je z ní národní hrdinka.

"Kéž by moje medaile sloužila jako příklad pro ostatní děti z Cidade de Deus. Je vidět, že i z takového prostředí se dá dojít k olympijskému zlatu i titulu mistryně světa," prohlásila Silvaová po diváky bouřlivě oslavené finálové výhře nad nasazenou jedničkou Sumijou Dordžsürenovou z Mongolska.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články