Hlavní obsah

Nábožné ticho? Teď frčí střelba v rytmu diska

Tytam jsou doby, kdy bylo možné při sportovní střelbě možné slyšet při závodu padnout špendlík. I střelci hledají cesty, jak svůj sport zatraktivnit, a u terčů se dnes běžně fandí jako na fotbale a k závodu vyhrává hudba jako o pouti. „Je snaha závody zatraktivnit, aby to bylo pro diváky,“ vyprávěl na střelnici v Deodoru směr nových trendů český trenér Jan Videcký. Ticho, které dřív na střelnicích bývalo, je už pár let minulostí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Střelec Filip Nepejchal v kvalifikaci vzduchové pušky.

Článek

„Při finále se teď smí cokoliv. Co jsme byli naposledy na mistrovství Evropy, tak tam byl rachot, že nebylo slyšet vlastního slova," líčil kouč puškaře Filipa Nepejchala. Například přímo v Riu brazilští fanoušci při sobotním finále vzduchové pistole mohutně bučeli, když se ke zlatu prostřílel Vietnamec Hoang Xuan Vinh na úkor domácího borce.

Nejbouřlivější atmosféru prý ale Videcký zažil v Rakousku. „Jezdíme do Neusiedl am See na Pannonia Trophy. A to je diskotéka, všude repráky, tvrdá muzika. Tam úplně nadskakuju ze židle," popisoval atmosféru.

Střelba má být pro lidi show

K vidění je prý i fandění jako při atletických závodech, kdy obecenstvo závodníky vytleskává s blížící se ranou. „Když se střílí o čtvrté místo a o medaile, začíná se nepravidelně tleskat a tempo se zrychluje, jak se blíží čas výstřelu. K tomu se používají řehtačky, krabice s patronami," přiblížil Videcký.

Jak působí uvolnění pravidel na samotné závodníky? „Jsou s tím v pohodě, vědí, že to má být show pro lidi. Naopak, řada závodníků to vítá s tím, že jim to vlastně pomáhá a nejsou tak zahloubaní do sebe," dodal český kouč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články