Hlavní obsah

Americké gymnastky suverénně obhájily olympijské zlato

Rio de Janeiro

Americké gymnastky potvrdily roli favoritek a obhájily olympijské zlato v soutěži družstev. Tým, v němž z poslední olympiády zůstala Gabrielle Douglasová a Alexandra Raismanová, nechal druhé Rusky za sebou o více než osm bodů. Bronzovou medaili získaly Číňanky.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Americké gymnastky obhájily olympijské zlato v soutěži družstev. Zleva Simone Bilesová, Gabrielle Douglasová a Madison Kocianová.

Článek

Američanky s velkou převahou ovládly už kvalifikaci a stejným způsobem si počínaly v dnešním finále. Začínaly na přeskoku a hned se dostaly do vedení, nejvyšší součet známek získaly jejich tři gymnastky i na ostatních třech nářadích.

S velkým odstupem za nimi se odehrával boj o další medaile. Před posledními sestavami držely druhou příčku Číňanky s dvoubodovým náskokem před Japonskem. Obhájkyně stříbra Rusky byly čtvrté.

K posunu na stříbrnou příčku jim pomohly velké chyby Číňanek při prostných. Šanci na první olympijskou medaili ze soutěže ženských gymnastických družstev navíc promarnily Japonky, které zradila kladina.

Na olympijských hrách chybělo rumunské družstvo, které získalo medaile na všech hrách od Montrealu 1976. Do Ria se ale nekvalifikovalo.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Sportovní gymnastika:
Ženy:
Družstva ženy - finále:
1. USA (Bilesová, Douglasová, Hernandezová, Kocianová, Raismanová) 184,897 bodu
2. Rusko (Melnikovová, Mustafinová, Paseková, Spiridonovová, Tutchaljanová) 176,688
3. Čína (Fan I-lin, Mao I, Šang Čchun-sung, Tchan Ťia-sin, Wang Jen) 176,003
4. Japonsko 174,371
5. Británie 174,362
6. Německo 173,672
7. Nizozemsko 172,447
8. Brazílie 172,087

Reklama

Související témata: