Hlavní obsah

Bilesová má druhé zlato, suverénně vyhrála gymnastický víceboj

Rio de Janeiro

Favorizovaná Američanka Simone Bilesová jasně o 2,1 bodu vyhrála víceboj sportovních gymnastek a získala druhé zlato na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Stříbro vybojovala Aly Raismanová, další členka amerického týmu, který v úterý suverénně obhájil zlato v soutěži družstev. Třetí skončila Ruska Alija Mustafinová.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Americká sportovní gymnastka Simone Bilesová.

Článek
Fotogalerie

Devatenáctiletá Bilesová byla od začátku večera suverénní, na rozdíl od ostatních gymnastek se jí vyhýbaly jakékoli chyby. Pouze po druhé rotaci, v níž měla Američanka svá nejslabší bradla, ji připravila o vedení Mustafinová, která naopak zazářila.

Trojnásobná mistryně světa ve víceboji Bilesová má reálnou šanci získat na jedné olympiádě pět zlatých medailí, což před ní nedokázaly ani takové legendy jako Larisa Latyninová a Věra Čáslavská. Chybět bude jen ve finále na bradlech.

Jako první gymnastka po dvaceti letech na olympiádě potvrdila roli úřadující mistryně světa ve víceboji. Když to po známce za prostná bylo definitivně jasné, rozplakala se. "Znamená to pro mě všechno. Když vás to zasáhne, nemůžete zastavit emoce. Byla jsem strašně hrdá," řekla drobná Američanka.

Nepřipadá si ale jako sportovní celebrita. "Nejsem další Usain Bolt nebo Michael Phelps, jsem první Simone Bilesová. Jenom teď mám dvě olympijská zlata. Mám pocit, že jsem prostě odvedla svou práci," poznamenala.

Na závěrečnou známku čekala v objetí s krajankou Raismanovou. Ta si od začátku víceboje uvědomovala, že závodí maximálně o stříbro. "Nikdo nenastupuje s pomyšlením, že by mohl porazit Simone. Lidé si taky nemyslí, že mohou porazit Usaina Bolta, když proti němu nastupují. To je prakticky stejné," řekla.

Medaile pro ni byla zadostiučiněním za čtvrté místo na hrách v Londýně. Tehdy měla stejný bodový zisk jako bronzová Mustafinová, ale součet ze tří nejlepších sestav ji srazil pod stupně vítězů. Tentokrát se na Rusku dívala z vyššího stupínku. "Po čtyřech letech tvrdé práce a pěti pokusech ve finále víceboje na mistrovstvích světa a olympijských hrách je opravdu výjimečné konečně být na pódiu," řekla.

Do finále nezasáhla obhájkyně olympijského vítězství Američanka Gabby Douglasová, která v kvalifikaci skončila sice třetí, avšak až za krajankami Bilesovou a Raismanovou. Ve finále mohou z každé země startovat jen dvě gymnastky.

Finále se neobešlo bez zranění. Domácí gymnastka Jade Barbosová odkulhala během prostných a lékaři ji se slzami v očích odvezli z plochy na vozíčku.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Sportovní gymnastika:
Ženy - víceboj:
1. Bilesová 62,198 b.
2. Raismanová (obě USA) 60,098
3. Mustafinová (Rus.) 58,665
4. Šang Čchun-sung (Čína) 58,549
5. Blacková (Kan.) 58,298
6. Wang Jen (Čína) 58,032
7. Lopezová (Venez.) 57,966
8. Teramotová (Jap.) 57,965

Reklama

Související témata: