Hlavní obsah

Egyptský judista Šahábí prý odmítavým gestem neporušil pravidla

Rio de Janeiro

Egyptský judista Islám Šahábí, který po porážce v prvním kole kategorie nad 100 kilogramů odmítl podat ruku Izraelci Or Sassonovi, se odvolává na to, že v pravidlech se o ničem podobném nepíše. Mezinárodní olympijský výbor přesto s dvaatřicetiletým Egypťanem zahájil disciplinární řízení.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Egyptský judista Islám Šahábí (vlevo) odmítl podat ruku Izraelci Or Sassonovi.

Článek

"Podání ruky není povinnost, aspoň podle pravidel juda. Dělají to přátelé, ale on není můj přítel," řekl Šahábí, jenž si po zápasu vyslechl bučení publika kvůli tomu, že nepřijal podanou ruku soupeře. Rozhodčí ho poté zavolal zpět na tatami, aby se přemožiteli, jenž nakonec skončil třetí, uklonil. Na to Šahábí reagoval krátkým pokývnutím.

"Nemám nic proti židům ani lidem jakéhokoli dalšího vyznání, ale ze zřejmých důvodů po mně nemůžete chtít, abych podal ruku někomu z Izraele. Navíc před zraky celého světa," dodal.

Podle Mezinárodní judistické federace bylo vzhledem k napětí mezi arabskými zeměmi a židovským státem pozitivní, že se duel vůbec uskutečnil. Šahábí se totiž hlásí k ultrakonzervativnímu směru islámu zvaného salafismus a v Egyptě byl z některých radikálních kruhů vyzýván, aby k zápasu ani nenastoupil.

Reklama

Související témata: