Hlavní obsah

Ocenění od bývalé hvězdy. Učimura je nejlepším gymnastou všech dob, tvrdí Comaneciová

Někdejší gymnastická hvězda Nadia Comaneciová považuje Koheie Učimuru za nejlepšího gymnastu všech dob. Všechny pochybnosti, zda mu tento přívlastek náleží, podle ní smazal těsnou obhajobou olympijského vítězství ve víceboji. Učimura na mistrovstvích světa a olympijských hrách víceboj neprohrál od OH v Pekingu 2008.

Foto: Mike Blake, Reuters

Japonský gymnasta Kohei Učimura.

Článek

Olympijské vícebojařské zlato Učimura obhájil jako první gymnasta od roku 1972, kdy se totéž podařilo jeho krajanu Sawau Katovi. "Učimura je nejlepší v historii. Podívejte se, co takovou dlouhou dobu dokazuje. To je jeho odkaz," řekla bývalá rumunská gymnastka agentuře Reuters.

Pětinásobná olympijská šampiónka z her v Montréalu a Moskvě ocenila kvalitu finále víceboje jednotlivců, v němž Učimura porazil Ukrajince Olega Verňajeva o pouhou desetinu bodu. "Byla to nejlepší gymnastická soutěž v olympijské historii. Bylo pět nebo šest chlapců, kteří mohli vyhrát zlato," řekla.

O výsledku rozhodovala závěrečná hrazda. Učimura před ní ztrácel devět desetin bodu, takže musel riskovat. "Bylo opravdu úžasné, co zvládl na posledním nářadí pod takovým tlakem. Zapíchl doskok, a kdyby byl býval udělal jen drobnou chybičku, prohrál by zlato a pořád bychom debatovali, jestli je nejlepší v historii," hodnotila dramatické vyvrcholení soutěže.

Comaneciová: Jeho gymnastika je úchvatná

Při diskuzích o nejlepším gymnastovi historie se vedle Učimurova krajana Kata zmiňoval také reprezentant bývalého Sovětského svazu Nikolaj Adrianov, který má patnáct olympijských medailí včetně sedmi zlatých. Padalo také jméno Vitalije Ščerba, jenž na olympiádě v Barceloně získal šest zlatých.

Učimura na třech hrách zatím má jen tři zlaté ze svých sedmi medailí. Nahrazuje to ale ale dokonalým stylem a elegancí. "Jeho gymnastika je úchvatná. Někdy se dívám na jeho provedení a nejsou tam absolutně žádné chybičky, ani jediná," doplnila Comaneciová.

Sedmadvacetiletý Učimura vyniká všestranností. Do finále na jednotlivých nářadích v Riu z kvalifikace postoupil jen v prostných, kde bude obhajovat stříbro. Pro bradla je prvním náhradníkem. Finále na jednotlivých nářadích začínají v neděli.

Reklama

Související témata: