Hlavní obsah

Ital Campriani zopakoval v malorážce na 3x40 triumf ze vzduchovky

Rio de Janeiro

Poslední střelecké zlato získal v Riu Ital Niccolo Campriani, který v libovolné malorážce na 3x40 ran obhájil prvenství z Londýna. Po triumfu ve vzduchové pušce na úvod her nyní ovládl i nejprestižnější střeleckou disciplínu.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Ital Niccolo Campriani, který v libovolné malorážce na 3x40 ran obhájil prvenství z Londýna

Článek

Osmadvacetiletý Campriani proklouzl mezi nejlepší osmičku až jako poslední, ve finále však prokázal pevné nervy a v boji o zlato porazil nástřelem 458,8 bodu vítěze kvalifikace Rusa Sergeje Kamenského o tři desetiny. Třetí skončil Francouz Alexis Raynaud.

Před poslední ranou vedl Rus o šest desetin, navíc Ital následně trefil jen 9,2. V hledišti to zahučelo, což Kamenského rozhodilo. Závěrečným pokusem zaznamenal jen 8,3 a přišel o zlato.

"Samozřejmě jsem byl nervózní. V takto vypjaté chvíli je opravdu těžké se soustředit. Prostě jsem měl smůlu," řekl Kamenskij, který už v malorážce vleže těsně nedosáhl na bronz.

Nepejchal skončil jednadvacátý

Český střelec Filip Nepejchal obsadil v kvalifikaci 21. místo a ani ve třetím startu v Riu nepostoupil do bojů o medaile. V třípolohové střelbě, ve které se stal letos juniorským mistrem Evropy, dnes ale zaznamenal svůj nejlepší výsledek v Brazílii. Ve vzduchové pušce skončil na hrách 35., v malorážce vleže vybojoval 33. místo.

Česká republika poprvé v samostatné historii nezískala ve sportovní střelbě na olympijských hrách medaili. Nejlepším výsledkem v Riu bylo čtvrté místo brokaře Davida Kosteleckého v trapu, další finálovou účast si připsala už jen Adéla Bruns, která skončila sedmá v třípolohové střelbě z malorážky.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Sportovní střelba:
Muži:
Libovolná malorážka 3x40:
1. Campriani (It.) 458,8
2. Kamenskij (Rus.) 458,5
3. Raynaud (Fr.)
4. Brodmeier
5. Link (oba Něm.)
6. Ču Čchi-nan (Čína)
7. Vlasov (Rus.)
8. Bryhn (Nor.)
...v kvalifikaci 21. Nepejchal (ČR)

Reklama

Související témata: