Hlavní obsah

Bratři Brownleeové ovládli triatlon v Riu, znovu vyhrál Alistair

Rio de Janeiro

Britští sourozenci Bronwleeové si stejně jako před čtyřmi lety podmanili olympijský závod v triatlonu. Zlato dnes v Riu de Janeiro obhájil starší Alistair, mladší Jonathan tentokrát o jednu příčku vylepšil umístění z Londýna a získal stříbro. Třetí cílem proběhl Jihoafričan Henri Schoeman.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Brit Alistair Brownlee obhájil v Riu olympijský titul v triatlonu.

Článek

Brownleeové po plavecké části ztráceli několik sekund na vedoucího Slováka Richarda Vargu. Čelo závodu se ale v cyklistické části záhy sjelo a o všem rozhodoval závěrečný desetikilometrový běh. Už po prvním ze čtyř okruhů se sourozenecká dvojice usadila v čele.

Osmadvacetiletý Alistair zaútočil v předposledním kole a vypracoval si více než patnáctisekundový náskok. V cílové rovince si vzal britskou vlajku a závod dokončil volnou chůzí, takže se mu Jonathan přiblížil na šest sekund. Nic to ale nemohlo změnit na tom, že Alistair Brownlee jako první triatlonista v historii obhájil olympijské zlato.

První olympijskou medaili z triatlonu od jeho zařazení do programu her v roce 2000 získal pro Jihoafrickou republiku Schoeman. Na vítěze ztratil 42 sekund.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Triatlon:
Muži:
1. A. Brownlee 1:45:01
2. J. Brownlee (oba Brit.) -6
3. Schoeman -42
4. Murray (oba JAR) -49
5. Pereira (Portug.) -51
6. Van Riel (Belg.) -1:02
7. Luis (Fr.) -1:11
8. Mola (Šp.) -1:25.

Reklama