Hlavní obsah

Zápasnice Jošidaová čtvrté zlato nezískala, prohrála ve finále

Rio de Janeiro

Japonská zápasnice Saori Jošidaová nenapodobila krajanku Kaori Ičovou a čtvrté olympijské zlato nezískala. Dlouhé roky neporažená Japonka, která vedle tří olympijských triumfů získala ještě třináct titulů mistryně světa, ve čtvrtečním finále kategorie do 53 kilogramů podlehla 1:3 Američance Helen Maroulisové. Bronzové medaile získaly Švédka Sofia Mattsonová a Natalja Sinišinová z Ázerbájdžánu.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Zápasnice Jošidaová na další zlatou medaili nedosáhla.

Článek

Japonská fenoménka posledních let se musela sklonit před Maroulisovou, která neprohrála dva roky. Loni tato Američanka vyhrála mistrovství světa v kategorii do 55 kilogramů. V té se ale na této olympiádě nezápasí, takže přešla o kategorii níže a připravila Jošidaovou o suverenitu.

Váhovou kategorii do 63 kg, v níž zápasila jediná česká olympionička v Riu Adéla Hanzlíčková, ovládla Japonka Risako Kawaiová. Jednadvacetiletá vicemistryně světa porazila ve finále Bělorusku Mariji Mamašukovou, jež ve čtvrtfinále vyřadila přemožitelku Hanzlíčkové Hennu Katarinu Johanssonovou ze Švédska. Dvaadvacetiletá Češka byla po porážce ve svém prvním souboji klasifikována jako poslední, devatenáctá.

V nejvyšší kategorii zvítězila Wiebeová

Svou první velkou medaili získala v Riu Kanaďanka Erica Wieberová. Po finálovém vítězství nad Kazaškou Guzel Manjurovovou vybojovala zlato v nejvyšší kategorii volnostylařek do 75 kilogramů.

Wiebeová dosud obsadila na světových šampionátech nejlépe sedmé místo. Pod pěti kruhy debutovala, i když olympijskou atmosféru už zná. Před čtyřmi lety v Londýně byla jako tréninková partnerka, předloni při zimních hrách jela do Soči jako dobrovolnice.

Kanaďanka finále proti osmatřicetileté Manjurovové kontrolovala a jednoznačnou výhrou soupeřce zhatila šanci zkompletovat sbírku olympijských medailí. Manjurovová totiž získala bronz v Londýně a stříbro má už z her v Aténách v roce 2004, kde ještě startovala pod ruskou vlajkou.

Bronz vybojovaly Číňanka Čang Feng-liou a Ruska Jekatěrina Bukinová.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Zápas:
Ženy:
Do 53 kg:
1. Maroulisová (USA)
2. Jošidaová (Jap.)
3. Sinišinová (Ázer.)
-. Mattssonová (Švéd.)
5. Arguellová (Ven.)
-. Čung Süe-čchun (Čína)
7. Čong Mjong-sok (KLDR)
8. Sambouová (Sen.)
Do 63 kg:
1. Kawaiová (Jap.)
2. Mamašuková (Běl.)
3. Larionovová (Kaz.)
-. Michaliková (Pol.)
5. Pirozhkovová (USA)
-. Tražukovová (Rus.)
7. Sahinová (Tur.)
8. Grigorjevová (Lot.)
....19. Hanzlíčková (ČR)
Do 75 kg:
1. Wiebeová (Kan.)
2. Manjurovová (Kaz.)
3. Čang Feng-liou (Čína
-. Bukinová (Rus.)
5. Marzaljuková (Běl.)
-. Aliová (Kamerun)
7. Grayová (USA)
8. Adarová (Tur.)

Reklama

Související témata: