Hlavní obsah

Selfíčko s Federerem! To by byl z Ria super suvenýr, přeje si střelkyně Mazurová

Doudleby u Ústínad Orlicí

Jednadvacetiletá reprezentantka plzeňské Dukly Nikola Mazurová byla vůbec prvním českým reprezentantem ve sportovní střelbě, který vybojoval účastnické místo v olympijském Riu. Její hlavní disciplínou je sportovní malorážka na 3x20 ran, ale střílet bude i vzduchovou pušku. V závěru rozhovoru pro Právo a Sport.cz prozradila, jaký nejhezčí suvenýr by si chtěla z Brazílie přivézt...

Foto: Ivana Roháčková

Nikola Mazurová.

Článek

Odlet do Ria se počítá na poslední dny. Už balíte a jste nervózní?

Na balení je ještě čas a nervózní nejsem. Těším se. Nervózní budu až před závodem.

Kolik máte odstříleno před olympiádou?

Hodně. Tisíce ran. Úplný závěr přípravy trávním doma v Doudlebech u Ústí nad Orlicí. Děda s taťkou mi postavili střelnici. Mám tu všechno, co potřebuji a mohu trénovat, kdy chci a jak dlouho chci. To je úplně ideální.

Nebude v Riu problém s prostorem na velké střelnici?

Toho se nebojím. Ten prostor u střelnice na padesát metrů není nijak velký. Soustředím se na svůj prostor od palebné čáry k terči. Okolí se snažím vůbec nevnímat. Střelnice V Riu také není nijak obrovská, to třeba v Sydney, které se trochu podobá, nebo v Pekingu či Londýně jsou mnohem větší. Prostředí v Riu, alespoň co se týká padesátky, je takové domácí, útulné.

Věnujete se víc malorážce nebo vzduchovce?

Mojí hlavní disciplínou je malorážka. Polohu vstoje trénuji nejvíc, což mi pomáhá i pro vzduchovku, které se věnuji o něco méně. Malorážka se střílí vleže, vkleče a vstoje, takže musím pilovat všechny tři polohy.

Vrtá vám hlavou něco, co byste ještě měla vylepšit?

Všechno se dá vždycky vylepšovat... Snažím se do poslední chvíle dělat všechno na maximum a co nejlépe. Až v Riu ale uvidím, na co to bude stačit. Na poslední chvíli stejně už nic nezměním.

Jedete na svoji první olympiádu. Na co se nejvíc těšíte kromě svých závodů?

Na atmosféru olympiády a olympijské vesnice. V menším jsem ji zažila na Evropských hrách v Baku. Je to úžasné. Chtěla bych se podívat i na jiné sporty, třeba na nějaký tenisový zápas někoho ze světové špičky nebo naše. A také na plážový volejbal. Uvidím, jaké budou možnosti. Jsem hodně zvědavá, jaké to v Riu bude.

Třeba ve vesnici potkáte některou ze sportovních hvězd jako je například Bolt...

To by byl fajn zážitek. Hlavně kdybych tam potkala Rogera Federera! Největší hvězdy ale ve vesnici ani nebydlí. Kdybych nějakou potkala, asi bych se zastavila a jen koukala.

Už víte, s kým budete bydlet na pokoji?

Doufám, že s Adélou Bruns, bydlíme spolu na akcích už několik let.

Kdybyste Federera potkala. Požádala byste ho o selfie?

No... Podle toho, jakou by měl náladu. Nechtěla bych ho otravovat. Kdyby měl dobrou, tak asi ano. Byl by to zážitek a selfíčko památka i největší suvenýr. Ale nevím, jestli bych si opravdu troufla mu říct. Možná bych jen stála a koukala...

Je něco, čeho byste se obávala v Riu? Před pár dny tam zatkli teroristy, kteří měli připravovat útok. Stálým tématem jsou komáři a virus Zika...

Co se týká teroristů, můžete se do problému dostat kdekoliv na světě. Věřím, že bezpečnostní opatření budou dostatečná. A komárů se nebojím. Kdybych se bála, to bych nemohla nikam. Věřím, že se v pořádku vrátím domů a s dobrým výsledkem.

Reklama