Hlavní obsah

Keňský tým v Riu musel opustit funkcionář kvůli dopingové kauze

Z keňské olympijské výpravy byl o víkendu vykázán atletický funkcionář Michael Rotich kvůli obvinění z napomáhání k dopingu. Byl natočen skrytou kamerou, jak fiktivnímu zájemci nabízí, že za peníze může dodat sportovcům s předstihem informace o termínech dopingových kontrol. Takovou službu si ocenil na 10 000 liber (zhruba 320 000 korun).

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Pracovník antidopingové laboratoře - ilustrační foto.

Článek

Vedení keňského týmu proto poslalo Rotiche z Ria domů, kde proti němu bude zahájeno vyšetřování. "Jsou to velmi vážná obvinění, někdo s takovým charakterem nemůže působit v našem týmu. Toto se nedá zamést pod koberec," citovala britská média prohlášení mluvčího keňského atletického svazu Evanse Bosireho.

Několik měsíců stará nahrávka pochází z dílny německé televizní stanice ARD a britského listu Sunday Times, které se dopingové problematice systematicky věnují a byly i na začátku aféry v ruské atletice.

S případem keňského manažera přišly jen nedlouho poté, co Mezinárodní antidopingová agentura WADA vyřadila Keňu ze seznamu zemí s nevyhovujícím systémem boje proti dopingu. K tomu došlo minulý týden poté, co WADA shledala, že parlamentem schválená podoba nového zákona odpovídá požadovaným kritériím.

Reklama

Související témata: