Hlavní obsah

Gymnasta Učimura o desetinu bodu uhájil olympijský trůn

Rio de Janeiro

Japonec Kohei Učimura obhájil olympijský titul v gymnastickém víceboji a společně se stříbrem z roku 2008 získal třetí olympijskou medaili v soutěži všestrannosti. V dramatickém finále díky závěrečnému cvičení na hrazdě o desetinu porazil Ukrajince Olega Verňajeva. Bronzovou medaili získal vicemistr světa z roku 2014 Brit Max Whitlock, který ji uhájil těsně před Rusem Davidem Beljavským.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Japonec Kohei Učimura se raduje z obhájoby olympijského titulu v gymnastickém víceboji.

Článek

Sedmadvacetiletý Učimura, který od olympiády v Pekingu vyhrál víceboj na všech světových soutěžích, našel v Ukrajinci velmi zdatného vyzyvatele. V celém šestiboji za ním drobně zaostával. Rozdíl se před závěrečnou hrazdou se zvýšil na devět desetin, protože Učimura drobně chyboval na bradlech, kde dostal až sedmou nejvyšší známku.

Na hrazdu nastupoval favorizovaný Japonec jako první. Na rozdíl od kvalifikace, kde spadl, byl tentokrát naprosto bezchybný. Vysokou známkou 15,800 bodu vytvořil tlak na mladého Ukrajince.

Ten v kvalifikaci získal za sestavu na hrazdě více než 15 bodů, takže měl souboj o zlato ve svých rukou. Hrubou chybu neudělal, ale drobná zaváhání včetně poskoku po dopadu znamenala známku 14,800 bodu, což těsně nestačilo. Pro loňského mistra Evropy byla i stříbrná olympijská medaile životním úspěchem. Ze světových šampionátů má ve víceboji jen dvě čtvrtá místa.

Gymnastické soutěže budou pokračovat ve čtvrtek vícebojem žen. Finále na jednotlivých nářadích začnou v neděli.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Sportovní gymnastika:
Muži - víceboj:
1. Učimura (Jap.) 92,365 bodu
2. Verňajev (Ukr.) 92,266
3. Whitlock (Brit.) 90,641
4. Beljavskij (Rus.) 90,498
5. Lin Čchao-pchan 90,230
6. Teng Šu-ti (oba Čína) 90,130
7. Mikulak (USA) 89,631
8. Wilson (Brit.) 89,565

Reklama