Hlavní obsah

Vzpěrač tančí u činky, aby upozornil na potápějící se ostrovy

I když skončil v olympijské soutěži do 105 kg na čtrnáctém místě jako poslední z klasifikovaných vzpěračů, budil největší pozornost. David Katoatau, reprezentant tichomořského souostroví Kiribati, si vysloužil potlesk za své taneční kreace, které předvádí po každém pokusu. Sportovními výkony i svou show se snaží upozornit na situaci své vlasti, která se kvůli globálnímu oteplování postupně potápí.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

David Katoatau z Kiribati tančí.

Článek
Fotogalerie

"Většina lidí ani neví, kde Kiribati je. Chci, aby se to dozvěděli a využívám k tomu vzpírání a své tancování, abych to světu ukázal," řekl Katoatau agentuře Reuters po pondělní soutěži, v níž vzepřel 349 kg, o 82 kg méně než vítězný Ruslan Nurudinov z Uzbekistánu.

Taneček u činky je pro Katoataua neodmyslitelnou součástí už od předloňského vítězství na Hrách Commonwealthu v Glasgow, kde získal historicky první zlatou medaili pro Kiribati.

Kvůli slunci trénoval už v šest ráno

Za tichomořský stát skládající se z 30 atolů a ostrovů bojoval ve Skotsku nejen s činkou. S trenérem rozdávali otevřený dopis, v němž psal, jak lidé na Kiribati přicházejí o své domy, které pohlcuje moře. "Nevím, jak dlouho potrvá, než se to potopí. Nemáme prostředky na to, abychom se zachránili sami," uvedl v Riu, kde byl při slavnostním zahájení vlajkonošem výpravy.

Za zlato z Her Commonwealthu obdržel v přepočtu 200 tisíc korun a postavil za ně rodičům dům, který však krátce nato zničila bouře. "Postavili jsme další, ale je blízko moře, což je vždycky zneklidňující," uvedl dvaatřicetiletý vzpěrač, který na Kiribati jen těžko hledal příhodné tréninkové zázemí.

"Když jsem jako kluk začínal, nebyla tam žádná tělocvična a není tam doteď. Trénoval jsem na pláži, kde sluníčko vždycky rychle rozpálilo tyč, takže jsem musel chodit už v šest ráno," líčil Katoatau. Za lepšími podmínkami přesídlil na Novou Kaledonii. Jeho příštím cílem je nyní obhajoba na Hrách Britského společenství za dva roky v australském Gold Coast.

Reklama