Hlavní obsah

Doping trochu dofrčel, snad se v Rusku chytnou na nos, říká český odborník

Praha

Doping ve spojení se sportem je téma, které stále nekončí. Bohužel. Kauza okolo ruských sportovců před olympiádou otřásla sportovním světem. Zda půjde o dostatečný políček lze složitě nyní předvídat. Jistý si není ani Jan Chlumský z Českého antidopingového výboru. „Doping trochu dofrčel, protože odstrašující efekt s ruskými atlety a dalšími ruskými sportovci je dostatečný, ale přesto budou někteří jedinci určitě chyceni,“ řekl host ve studiu Božského Ria, které vysílá během olympiády každý den od devíti hodin.

Jan Chlumský, Český antidopingový výborVideo: Sport.cz

 
Článek

Ruští atleti dostali nakonec stopku. „Pomůže to, ale nebylo to dotažené do konce, aby se v Rusku trochu chytli za nos," myslí si Chlumský, který připomněl i lyžařku Kateřinu Neumannovou, která získala zlato na olympiádě v Turíně 2006, dále má čtyři stříbrné placky a jednu bronzovou. Celkem se účastnila třech zimních her pod pěti kruhy.

„Kateřina Neumannová byla dlouho na čtvrtém až šestém místě, vždycky byly vpředu Rusky. Až kolem roku 2002, když se dal analyzovat v laboratořích Erythropoietin, tak se z toho ruské soupeřky vysekaly, potom dosáhla na medaile," řekl Chlumský.

A co absolutní extrém, povolit doping? „To by byl návrat do šedesátých a sedmdesátých let, kdy se dávky dávaly po hrstech a měly zhoubné následky pro sportovce," dodal host Božského Ria.

Reklama

Související témata: